fbpx

Родители на деца с увреждания: Кравата Пенка има повече права от тях

 

Европейските права на кравата Пенка са по-добре защитени от държавата ни, отколкото нашите. Това заявиха родители на деца и младежи с увреждания, които започнаха безсрочен протест с палатков лагер до сградата на община Варна, съобщи „Петел“.

Те коментират, че държавата се намесва по-активно в разплитането на случая с говедото, отколкото в признаването на европейските регламенти и ратифицираната преди години конвенция на ООН за хората с увреждания. „Нали знаете какво е мълчалив отказ? Ние се намираме в ситуация на такъв от години“, обясни пред медиите майка на младеж в инвалидна количка.

Акцията под наслов „Системата ни убива“ във Варна е продължение на идентичния протест, който е провежда в София до Народното събрание. „Ние реално не искаме повече пари. Ние искаме те да се разпределят правилно, да не се губят по пътя към тези, които имат нужда от тях. Правили сме сметки извън парламента и социалното министерство и те показват, че парите изтичат по пътя си към хората с увреждания“, коментира участничка в протеста.

Исканията на родителите са преди всичко са спешно изготвяне на подробен и изчерпателен регистър на децата и като цяло на лицата с увреждания. Това ще даде възможност да се постигне основната цел – всеки случай да се разглежда и финансира от държавата индивидуално. Родителите освен това искат да могат сами да управляват отпусканите средства.

„Ако това се постигне, парите не само ще стигат, след години може да се окаже дори, че има излишък на средства“, коментира една от майките, участващи в палатковия лагер, който започва днес.

Сегашният административен подход към проблемите на децата и младежите поражда поредица от реални проблеми. Някои от тях са лишени от личен асистент, защото посещават дневен център, други получават инвалидни колички, които не отговарят на степента на увреждането им. На практика всеки проблем, с който се сблъскват протестиращите деца с увреждания е индивидуален, както са строго индивидуални и заболяванията им.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Орлин Горанов пусна снимка от казармата: Същият съм си!

Снимки профили ФБ Орлин Горанов пусна снимка от времето, когато е отбивал военната си служба и предизвика голям интерес. На нея се оказа не само той, а и големия Иван Лечев, с който са били заедно. Изнамерих една снимка на батко ви Орлин, преди около 110 години по време на …

Блиц Новини
Великден за 60 000 българи в Гърция

Кадри БТВ Традиционно няколкото почивни и празнични дни българите пътуват към съседни дестинации. Най-предпочитана е Гърция пък и не е далеч, особено за хората в Западна и южна България. 58 000 българи празнуват Великден в Гърция. Това каза в предаването „Тази сутрин“ директорът на Института за анализи и оценки в …

Hell's kitchen
Много любов даде Хелс китчън на участниците

Кадри Нова ТВ и снимки социални мрежи В шоуто на шеф Виктор Ангелов много момичета не си тръгнаха с голямата награда, но намериха любовта покрай готвенето. Освен любовта между Митко и Симона, която се разви пред очите на цяла България, в кухнята на шеф Ангелов е пламната и друга любов …

error: Content is protected !!