fbpx

Робърт Шилер: Предстоят лоши времена за фондовите пазари

Нобеловият лауреат – Робърт Шилер, смята че инвеситорите трябва да игнорират наскорошния ръст в корпоративните печалби и да се фокусират върху дългосрочните финансови оценки, които носят лоши новини за пазарите.

Във време, когато печалбите растат с 25% на тримесечие, Шилер смята, че това не е показателно за дългосрочните резултати и какви ще са те, пише ForexNews.bg.

Историята е показала, че при предходни случаи, особено покрай Първата Световна Война, в края на 20-те години на миналия век, приближавайки времето на Великата Депресия, печалбите могат да растат ускорено, но не и цените на акциите.

Подобна е ситуацията и по времето на високата инфлация от 80-те години на миналия век, когато печалбите отново растат с ускорени темпове, но не и цените на акциите.

Рекордният по продължителност бичи пазар, който стана реалност през август на миналата година, сочи че е време да се продава, смята професорът от Йейл.

„Моят начин на мислене е, че ситуацията в момента прилича на свръхреакция“, коментира Шилер по време на конференция в Ню Йорк, цитиран от финансовото издание CNBC. “Стартирахме търговска война. Хората не мислят ли за това? Дали това е нещо хубаво? Не знам, но смятам, че най-вероятно предстоят лоши времена за фондовите пазари“.

Съотношението на Шилер, относно цените на акциите и печалбите за 10-годишен период, се смята че изглажда до голяма степен икономическия цикъл.

В момента, това съотношение известно като САРЕ е при ниво от 33.3, или най-високата му стойност от юни на 2001-ва година. Съотношението намери своя пик през 2000-та година, или точно преди „пукането на интернет балона“.

Тестването на модела на съотноението, то прогнозира кризите от 1929-та и 1987-ма година, както и интернет балона.

Според Шилер, възвръщаемостта на инвеститорите ще се понижи до 2.6% на година, което би било много под очакванията на инвеститорите, свигнали на повишения от над 10% през последните години.

Най-дългото рали при широкия щатски индекс, стартирало от дъното през март на 2009-та година, отведе широкия индекс S&P 500 до повишение от 335 процента.

„Не че прогнозирам срив. Просто в момента сме при такива нива, че възвръщаемостта ще е ниска“, допълни още Шилер.

Текущият данъчен климат няма да продължи вечно да подкрепя печалбите и те ръста им ще се забави, точна както се е случвало в бъдеще, смята нобеловият лауреат.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

error: Content is protected !!