fbpx

Ренета Инджова: Имаме спешна нужда от операция „Чисти ръце“

„Марица“, Мария Петрова – цялото интервю четете тук https://www.marica.bg/reneta-indzhova-imame-speshna-nuzhda-ot-operaciq-chisti-ryce-Article-215994.html

Единствената жена министър-председател на България Ренета Инджова, наричана още Желязната лейди на българската политика, е родена в Нова Загора. На 17 октомври 1994 г. тя става премиер в служебното правителство, назначено от президента Желю Желев, което управлява с тримесечен мандат до 26 януари 1995 г.

С встъпването си в длъжност публично обявява тотална война с растящата тогава престъпност. Ренета Инджова е завършила Висшия икономически институт „Карл Маркс“, сега УНСС. Има специализация „Бизнес и административно управление“ във Фондация „Айзенхауер“. В началото на 90-те години е икономически експерт на СДС в 7-то Велико Народно събрание. Оглавява Агенцията по приватизация в периода 1992-1994 г. През 1995 т. Инджова се кандидатира за кмет на София и е трета след Стефан Софиянски и Венцислав Йосифов. През 2001 е кандидат за президент на България, като печели 4,92% от гласовете. От 2008 до 2011 г. e финансов директор на болница „Токуда“ в София. Председател на Националния статистически институт от 2012 до април 2014 г.

Представяме ви част от интервю с г-жа Инджова за Марица:

– Г-жо Инджова, евроизборите отминаха. Имаше ли изненади от резултата?

– Не, нямаше никакви изненади. Ясно е, че тези избори у нас не носят радикални промени. Българските граждани участват на изборите или по автоматичен начин, или не участват. Самото неучастие предопредели победата на управляваща партия. То и статистически е така – когато няма активност, побеждават тези, които са на власт. Тези избори показаха липсата на политическа традиция и провеждане на избори по демократичен начин, който досега не е изграден. Като се има предвид, че българите отиват на европейски избори с чувството, че ще избират бюрократи, на които ще се дават големи заплати, това допълнително предопредели слабата активност. Но тази активност никой не интерпретира в контекста, че

Европа се провали в осъществяването на правилни разпределения на фондове, на политика, на хора, които в крайна сметка бяха въвлечени в нашите мурафети, в корупция, в липса на контрол в използването на средствата, и на предоставяне най-вече на средства в области, които нямат никакво реално значение, а генерират корупция.

– В случая имаме ли полезни ходове, за да ограничим тези порочни действия?

– Те си продължават по инерция. Ние ще участваме активно в цифровизацията на Европа, което аз наричам цифровизиран феодализъм. Ще осъществяваме умни технологии, дигитално управление върху население, което в 40% е функционално неграмотно. Но съществува и корупционно поведение на тези, които прилагат тези технологии. Отивате на лекар, но нямате здравна карта. Когато бъде изградена, досието ви ще е с невярна информация, правено от усвоени пътеки, а не от реалния здравен статус на населението. Отивате в банка – там на всяка операция, която правят с вашите пари, ще ви сложат такси, ако искате да видите дали това са правомерни отчисления. Това се прави и по отношение на пенсионерите с 200 лв. месечна пенсия, които искат да проверят дали нещата по сметките са им точни.

– Премиерът Бойко Борисов имаше идея да ревизира всички приватизационни сделки от началото на прехода досега. Как приемате тази идея и какво може да се очаква като резултат от такава ревизия?

– То на къщите за гости не може да се направи контрол, защото се тръби, че петте години за мониторинг са минали, та какво остава за големите приватизационни сделки. Има една наредба, която е направена умишлено дефектна и в съда при всички случаи не може да издържи. Следователно, не може да се контролира и ревизира процес, който от 5 или 7 години се осъществява, а камо ли за тези от 90-те години, когато също масово, без изпълнение на изискванията на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, беше не разграбена, а раздадена държавната собственост.

– Тази година се навършват 30 години от началото на прехода в България. За това време какво успяхме и какво не успяхме да постигнем?

– Това е много голям въпрос. Практически успяхме да се провалим в една програма, която други европейски страни изпълниха сравнително успешно. „Успехът“ ни е само в това, че целият процес на приватизация и разграбване е необратим, защото не беше контролиран, затова успехът ни е в разграбването. Това разграбване обаче продължава да съществува в препродажба на активи в нови форми. Тя е борба между отделните монополистични кланови групи.

Ожесточена е, защото е борба върху онова богатство и имущество, което те въртят помежду си през последните 30 години. Успяхме обаче да обвържем в тези схеми и партньорите си навън, така че в крайна сметка една зараза на поквара и корупция се разпространи и при тях. Те трябваше да си правят сметка, че страни, които не са дорасли да им се предоставят искания за пазарна икономика, демокрация в политиката и културно многообразие, не може да се реализират.

– В първите години на прехода вие основахте Движение за истински реформи. Каква е неговата съдба и какви реформи не се случиха у нас?

– Движението бе създадено през 1997 г. върху широка антиолигархична основа. И тогава знаех, че българското общество е тръгнало по пътя на олигархичния феодализъм. Но тогава не се разбраха тези неща. Смачкаха го движението по начина, по който в България това се направи. За разлика от други политически проекти то не бе сформирано от сценаристите, които сменяха един проект с друг и тъй като не беше приготвено от кукловоди, този проект се оказа ненужен и вреден за тях. Българите разбраха това, прибраха се в черупките си и нямат енергия да протестират дори когато става въпрос за цената на тока. Сега, 22 години по-късно, може и да е възможно да се повтори едно фронтово, масово срещу елита на олигархията движение.

– Вашето управление ще остане в историята като управление с тежка ръка. Затова неслучайно сте известна като Желязната лейди на българската политика. Ако днес сте министър-председател, какви промени бихте предприели в социално-икономически и политически аспект?

– Когато стана министър-председател отново, ще направя каквото е необходимо. Тези неща предварително не се казват. Но що се отнася до социално-икономическата сфера, вижте решенията и действията на правителството, което съм оглавявала и ще видите, че там е имало пари най-вече за това. Събрани са крадените и утаявани в извън бюджетни сметки пари. Ще видите, че престъпниците са били където им е мястото, а работа им се осигуряваше и в затворите. В момента България има крещяща нужда от операция„Чисти ръце“, а не от набези на бухалки, които разчистват схеми по между си.

Продължение чети в https://www.marica.bg/reneta-indzhova-imame-speshna-nuzhda-ot-operaciq-chisti-ryce-Article-215994.html

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!