fbpx

Рекордът на Кирил Йорданов като кмет на Варна ще си стои още дълго! Днес всички говорят за него

Кирил Петров Йорданов е български политик, кмет на град Варна в последователни четири мандата – от 1999 година до 6 март 2013 година, когато е принуден да подаде оставка след антикорупционните протести, включващи дори самозапалването на един от протестиращите Пламен Горанов. Издиган от БСП, ГЕРБ, и като независим. Народен представител от парламентарната група на БСП в 38-то Народно събрание. Областен управител на Варна (1991-1997). Владее немски и руски език. Семеен е и има един син. Член на масонското общество.

Кирил Йорданов е роден на 14 юни 1956 година в град Варна, България, в семейство на юристи. През 1982 година завършва Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. В периода 1984 – 1991 година е съдия във Варненския районен съд.

В периода 1991 – 1997 година е областен управител на Варна, в управлението на СДС, Любен Беров и Жан Виденов (БСП). През периода 1997 – 1999 година е депутат в 38-то НС, избран от квотата на БСП.

През 1995 година Йорданов участва на изборите за кмет на Варна, но губи въпреки сериозната подкрепа на червената партия. През 1999 година се реваншира срещу избраника на СДС и спечели с подкрепата на 27 леви и патриотични партии и движения (БСП, БББ, Евролевица и др.). С рамото на ДПС той повторя успеха си през 2003 и през 2007 година. През 2011 година остава кмет на Варна за четвърти мандат подкрепен от ГЕРБ. Никога не е членувал в политически партии и движения. Подава оставка на 6 март 2013 година. По време на негово управление градът печели призът Най-добър град за живеене в България през 2007 и 2008 година. В същото време той е критикуван, че градът запада и неговото управление е съпроводено с много скандали. Той е кметът, управлявал Варна най-дълго – над 14 години. Въпреки доброволно подадената му оставка след големи протести преди 2 години, на 28 август 2015 година Кирил Йорданов се кандидатира отново за кмет на Варна за пети мандат.

Администрацията му е нееднократно разтърсвана от скандали, свързани с корупция, неефективно управление на общинското имущество и протекционизъм спрямо бизнес интереси, разменяни срещу политическа подкрепа.

Сметната палата констатира нарушения при възлагане на обществени поръчки в община Варна за 2006 – 2008 година. Одитната институция намира нарушения и за 1998 – 2005 година – неефективно управление на недвижимата собственост.

Според Института за пазарна икономика (ИПИ) през 2010 – 2011 година Варна е изпаднала на 10-то място по показателите за това дали администрацията на града съдейства или пречи на бизнеса. Почетен доктор на Техническия университет във Варна.

Нама друг такъв шмекер като него. Само Бойко може да го мине по номера, финтове , целувки, прегръдки и танци. Даже с ръка на сърцето , бойковите подизпълнители направиха повече за Варна от Кирето, но по качество са под нивото на океана. Сегашния грабеж / не градеж / с нищо не може се сравни.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Нахвърлиха се срещу Галена от „Един за друг”: Даже Васил Найденов не я трогна

кадри Нова телевизия Мощна вълна на негодувание във Фейсбук заля Галена и Петър от „Един за друг” и най-вече нежната половинка в двойката. Доста зрители пишат крайно критични коментари за нея, някоя я наричат фалшива и интригантка. Почти със сигурност повечето от неприятните коментари са от фенове на отпадналите Дани …

Блиц Новини
Разкриха го! Алек Младенов влязъл в „Ергенът” по принуда

кадри bTV, YouTube/Надкаст Краят на „Ергенът” наближава и почти всичко е ясно. Като например, че главният герой Алек Младенов харесва блондинки, тъй като и трите финалистки са руси. И ако повечето неща около „ергенките” са ясни, около него продължава да витае мистерия. Главният въпрос, който продължава да няма ясен отговор …

Блиц Новини
Нидал и Мадлен Алгафари трогнаха с разказ за любовта и бедността през 90-те

кадри Нова телевизия Известната двойка Нидал и Мадлен Алгафари се върна към началото на отношенията си в специално двойно интервю по bTV. Разказвайки за любовта си, те накараха зрителите да си спомнят каква беше България през 90-те. Психоложката и режисьорът се срещнали на кастинг за екип на легендарното предаване „Ку-ку“. …

error: Content is protected !!