fbpx

Рекордно много пари са в оборот в България – над 16 милиарда! Защо не се усещаме по-богати?

източник: Bodil.bg

16.58 млрд. лева е количеството на парите в обращение към края на август 2018 г., показва месечният баланс на Българската народна банка. От въвеждането на валутния борд през 1997 г., парите в обращение никога не са били толкова много.
„Разбира се, от това не следва, че парите в джоба на обикновените хора са се умножили изневиделица. Става дума за нововъзникващи системни процеси“, пише икономистът Димитър Събев .
Само за летните месеци юни, юли и август, парите в обращение са се увеличили с над 1 млрд. лв. А в рамките на една година, спрямо края на август 2017 г., те са нараснали с 1.66 млрд. лв. Темпът на прираст на парите от над 11%, който впрочем се поддържа от няколко години, далеч изпреварва и инфлацията, и реалния ръст на БВП.
Как да се обясни това развитие, при положение че валутният борд прави невъзможно своеволното „печатане на пари“ от централната банка? Най-логично е да потърсим отговора в рязко нарасналата кредитна активност, която, погледната от друг ъгъл, означава по-голямо търсене на пари от хората – вследствие на което търговските банки търсят левове от БНБ.
Паричната статистика на БНБ сочи, че между юли 2017 и юли 2018 г., откогато са последните данни, обемът на отпуснатите банкови кредити в страната е нараснал с 2.5 млрд. лв., в това число 1.15 млрд. лв. потребителски и 843 млн. лв. ипотечни.
При валутния борд няма директен механизъм, който автоматично превръща по-голямото търсене на кредити в по-голямо предлагане на пари в обращение. За разлика от това, при спестяванията зависимостта е пряка. И, парадоксално, се оказва, че в момента българите имат повече пари в обращение, главно защото спестяват.
По данни на БНБ, между юни 2017 и юни 2018 г., спестяванията са скочили с 6.28 млрд. лв. Само по тази причина, задължителните банкови резерви в БНБ – 10% от привлечените в страната средства, са се увеличили с 628 млн. лв. Пасивите на валутния борд нарастват с ръста на депозитите, а така и парите в обращение.
„Едва ли е нужно да се доказва, че повече пари в обращение значи по-високи цени на потребителските стоки, тоест обезценяване на парите. Това е иронията на валутния борд: колкото повече спестяваш, толкова повече парите ти се обезценяват“, коментира Димитър Съвев.
Цялата статия може да прочетете тук.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!