fbpx

Реалността в Куба: Пускат 3G интернет на Острова на Свободата, но има ли кой да си го позволи?

източник: Новини Лондон

Населението на Куба ще получи достъп до 3G мобилен интернет, считано от края на тази седмица. Телекомът Etecsa обяви, че потребителите ще могат да се абонират за услугата от четвъртък, предава BBC.

Допреди 5 години достъпът до интернет бе силно ограничен само до туристическите хотели и държавните клубове.

През 2013 г. властите започнаха да отварят интернет кафенета. През 2014 г. бе разрешен достъпът до държавна имейл услуга, която таксува 1 долар на всеки изразходен MB. Цените към днешна дата са паднали до 1 долар за 50 MB. През 2015 г. първата обществена wi-fi точка бе отворена в културен център. Веднага след това се появиха точки и на стотици други места.

През 2017 г. Etecsa започна да предлага ограничен брой домашни интернет услуги.

До този момент населението на островната държава разчиташе предимно на wi-fi точки и интернет кафенета, като 3G услугите бяха ограничени за ползване само от конкретни групи хора, като журналистите на държавна служба и чуждестранните бизнесмени, предава BBC.

Въпреки че не толкова съвеременната 3G технология най-накрая акостира и в Куба, не много хора от местните ще могат да си я позволят. Месечните абонаментни планове на Etecsa варират от  600 MB интернет за 7 долара до 4 GB за 30 долара. Потребителите могат да получат и бонус 300 MB за сърфиране в местните сайтове, използващи домейна .cu.

Проблемът във всичко това е, че средната заплата на острова с 11.2 млн. жители възлиза на 30 долара на месец, което прави мобилният интернет по-скоро лускозна услуга за стандарта в Куба.

Новата услуга е сигнал за бъдещо разхлабване на правителствените ресктрикции относно онлайн активността.

 

Близо половината притежатели на мобилни устройства в Куба имат телефон, който не е съвместим с 3G технологията.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Валерия от „Ергенът“ отново се изкара жертва пред Алек

Кадри БТВ Историите на студентката Валерия край нямат. Опитите й да прелъсти най-желания мъж в страната в момента нямат граници. Във вечерта на коктейлите тя сподели на Алек нещо много съкровено за себе си, от което той беше силно изненадан или поне това показа. Последният ми приятел беше пиян, той …

Блиц Новини
„Бягство към победата“ 2 очаква нови приключенци

Кадри „Шоуто на Слави“ архив Едно позабравено шоу от далечната вече 2009 година стартира отново в ефира на БТВ. Тогава то бе част от „Шоуто на Слави“, сега също се продуцира от Евгени Димитров. Кастингът е вече отворен и желаещите да се впуснат в приключението могат да се запишат за …

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

error: Content is protected !!