fbpx

Райна Княгиня се прероди в Първомай

Райна Княгиня се прероди в Първомай. От 25 години Атанаска Вълчева шие българските знамена и с това издържа семейството си. Повече от половината трибагреници, които днес се развяват у нас, са нейно дело. Жената никога не е учила за шивачка. Завършила е право.

В навечерието на 3 март една българка от град Първомай, известна като Райна Княгиня заради българските знамена, които шие, предприе необичайна кауза. Тя обяви конкурс сред всички училища в страната за най-красиво украсена класна стая със символи на Освобождението. Жената ще награди цели три класа, които успеят по най-атрактивния и уникален начин да разкажат за националния празник.

Неините ръце са изваяли половината български знамена, които днес се развяват у нас. Колкото и странно да звучи, тя никога не е учила за шивачка. Завършила е право. Атанаска Вълчева е известна в Първомай като Райна Княгиня, защото от 25 години шие българските знамена и с това издържа семейството си.

„Да се шие българското знаме е емоция, която идва от сърцето ми. Трябва да си родволюбец и патриот, за да можеш да шиеш българското знаме“, каза Атанаска Вълчева пред камерата на „Събуди се“.

В навечерието на националния празник подема нова патриотична кауза.

За това обявява и конкурс за най-красиво украсена класна стая на тема „3 март“. Може да кандидатства всеки клас. Като за целта изпрати три снимки от стаята на Facebook страницата – „С България в сърцето!“.

„Достатъчно е да украсят класната си стая по подходящ начин във връзка с празника. Било с портрети на нашите революционери, хората, които са дали живота си за Освобождението на България с някакви други патриотични символи, с табла, деца облечени във фолклорни носии“, заяви Вълчева.

Десетки училища в страната се готвят да се включат в патриотичната инициатива.

А лично изработените рисунки, информационни табла и символи на Освобождението развиват не само творческите умения у децата, но и ги възпитават в патриотизъм, смятат учителите.

„Децата научиха много за историята на България, за личностите, които са участвали в революционното ни движение, за боя на Шипка. Отново припомнихме за красотите на България“, каза Петя Павлова – учител в ОУ „Георги Караславов“ от Първомай.

Първите 10 класа, записали се в конкурса, ще получат българско знаме. Така три ученически класа в България ще получат голямата награда на конкурса./ Нова тв

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

Hell's kitchen
Симона и Митко се събраха в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Драмата и междуличностните отношения взеха връх в Кухнята на Ада. Вече не се обръща внимание толкова на готвенето. То в повечето случаи се оказва провал и при двата отбора. След един такъв неуспех на вечерна резервация от предаването си тръгна и Славейко, като сините останаха само трима. …

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

error: Content is protected !!