fbpx

Разтърсващо: Прочетете това и ще гледате на Лука Модрич и на отбора на Хърватия по друг начин

Българската журналистка Виолета Симеонова сподели във Фейсбук поредица от постове, посветени на футболистите на Хърватия, който в неделя ще се броят срещу Франция за титлата световен шампион. Между тях е и житейската история на Лука Модрич, която е разтърсваща и ще накара тези, които не я знаят, да погледнат с други очи на този играч, вече заслужил статута си на футболна легенда. Ето какво разказа Виолета Симеонова:

Като гледате Лука Модрич и си представяте тежък милионер от “Реал” Мадрид, трябва всеки път да си припомняте: това момче е бежанец, побягнало от смърт и преживяло в условията на тежка бедност.
Семейство Модричи е живяло в подножието на плананита Велебит, в махалата Затон, недалеко от върха Св. Рок. Баща му работел по подръжката на пътищата. Толкова трудно живеели, че местните казвали, че в това място оцеляват само гущери и Модричи.
Като започва агресията на бившата югоармия и селото завземат сръбски четници, дядо му Лука Модрич е застрелян на 500 м от дома им. Родителите някак си успяват да побягнат с децата си от окупираната територия с по риза на гърба и се установяват като бежанци в Задар. Там приютяват бегалците в бивш държавен хотел, където малкият Лука рита футбол основно на паркинга, а после и в детската школа. Били са толкова бедни (смята се, че оттам е дошла желязната му мотивация за успех), че баща му не можел да му купи кори за защита на глезените, а се сетил и му направил сам от дърво. Този милионер, дето го виждате днес да е концертмайстор на отбора е ритал до юношеските си години с дървени “предпазители” в чорапите.
И не му е тръгнало по мед и масло с първите отбори и трансфери, има едни десет години мъки в отбори в Мостар, първенства в БиХ пр мощно освиркване от сръбската публика при случай, разминаване на проби в Италия, докато успява да добута накрая до столичния Динамо, оттам до националния отбор, а после и до грандовете.
Така че като гледайте Модрич: виждайте оцелелият бежанец, за който играта е дала билет в живота. И като гледате да носи и се снима с хърватското знаме с надписа Задар, да знаете, че това е мястото на спасението.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!