fbpx

Разтърсващото писмо, което едно от „златните момичета“ прати до майка си

Най-малката преставителка на ансамбъла по художествена гимнастика на България – Стефани Кирякова, е премина през тежък и много, много емоционален момент. Два дни след като тя беше част от отбора, спечелил златен медал с изпълнението си на 5 обръча, тя лично разки за драматичен момент, сполетял я непосредствено преди Световното първенство. Оказа се, че нейната майка е получила инсулт и е в тежко състояние, но тя не е искала да остави отбора в този така тежък за семейството ѝ момент, пише sportlive.bg.

„Няколко седмици преди световното първенство майка ми получи инсулт, поради който загуби говора си и не може да движи дясната си ръка. Когато научих новината, целият ми свят се преобърна…“, призна световна шампионка с ансамбъла от планетарния шампионат, който се проведе в София.

Скъпа мамо, исках да дойда при теб в този труден момент, толкова много исках да се върна в Бургас. Исках да бъда в болницата при теб, да хвана ръката ти и да ти кажа, че всичко ще се оправи. Но нямаше как да оставя отбора и знаех, че ти също не го искаш. Предстоеше ни най-важното състезание, за което работихме толкова много. Беше ми ужасно тежко да продължа да тренирам, когато знаех, че си болна. С всички сили се опитвах да не мисля за това, защото не исках да развалям тренировките.

Понякога успявах да сдържа емоциите си, понякога – не. Но хората около мен ми бяха огромна подкрепа през цялото това време. Целият ми ансамбъл, момичетата, които са повече от семейство за мен не ме оставиха нито за миг. Получих огромно разбиране от нашите треньори Весела Димитрова и Михаела Маевска. В тези най-трудни за мен дни реших, че ще играя на Световното заради теб, мамо! Не само ще играя, но обещах пред Бог, че ще спечеля златен медал и ще стана световна шампионка! Когато с момичетата го направихме и се качихме на най-високото стъпало си спомних как когато бях малка гледахме предишния отбор по телевизията вкъщи и ти винаги плачеше на българския химн. Питах те защо, а ти ми отговаряше: “Защото знам, че един ден ти ще станеш световна шампионка и заедно ще пеем българския химн, ще видиш!”.

Не можех да повярвам, че този ден наистина дойде. А ти самата никога не си спирала да вярваш в мен! Гледах знамето, пеех с цяло гърло и знаех, че ти гледаш мен! И въпреки, че сега не можеш да говориш, в моето съзнание аз чувах само твоя глас: “Ето Стефани, ти наистина успя!”

Посвещавам златния си медал на теб, мамо. Ти си най-силната жена, която познавам. Аз, ти и тати ще се справим с всичко, защото Господ е с нас! Ще бъде трудно, но никога няма да се предадем!

Благодаря ти тате, че си ми истинския пример за мъж, който обича и се грижи за жена си в добро и лошо, в радост и мъка, в здраве и болест!

Благодаря ви момичета, че винаги сте до ме през каквото и да преминавам. Без всички вас никога нямаше да успея!

Силата на духа на Българска Шампионка!!! <3

Гордея се с такива български деца! Благодаря ви, че ви има! ,,Златни“ сте във всяко отношение .Мен също ме разплаквате на химна. Бъдете здрави и щастливи, вярвайте в доброто. Поздравявам твоята майчица, че е отгледала такава дъщеря и й желая най-скорошно оздравяване.

Гордея се с такива български деца! Благодаря ви, че ви има! ,,Златни“ сте във всяко отношение .Мен също ме разплаквате на химна. Бъдете здрави и щастливи, вярвайте в доброто. Поздравявам твоята майчица, че е отгледала такава дъщеря и й желая най-скорошно оздравяване.

Примерна схема от указания и препоръки за първите дни след инсулта:
https://www.facebook.com/caretime.bg/posts/257376184379204?__tn__=K-R

Мозъчният инсулт предизвиква много и различни по сила, степен и локализация увреждания, които протичат строго индивидуално при всеки отделен случай. Те могат да се разделят основно на ранни и късни последици, като за вторите говорим в периода след четвъртата седмица. При някои болни болестните признаци изчезват до няколко дни, но при по-голямата част от пациентите остават последици, налагащи продължително и компетентно лечение. Повечето от тези усложнения и отражението им върху душевното състояние на болния създават трудности, както на него, така и на хората около него. Въпреки това болният трябва да разбере, че състоянието му може да се подобри и, че много от тези проблеми са преодолими. Още в момента на напускане на болничното заведение идват първите трудности и впечатления, че до скоро елементарните ежедневни действия, като сядане и ставане, слизане и качване по стълби, ползване на асансьор и т.н, в момента представляват сериозна трудност. Това е нормално за този период и очаквано, имайки предвид характера на заболяването и не бива да обезкуражава болния. Важно за него сега е да разбере, че сегашното му състояние, може и ще се подобри, и че неговата психологическа нагласа и усилие имат най-голямо значение за бързото му възстановяване. Не бива да унива и да се отказва когато не успее да направи нещо от първия път, защото ще трябва да мине известно време, докато усвои отново някои основни умения. В зависимост от тежестта на инсулта се налага от малка до коренна промяна на досегашния начин на живот. Ще му е необходимо съдействие и помощ за неща които по-рано е правил сам, а понякога дори няма да е в състояние да направи това което иска. Отново това не бива да го обезкуражава, а близките му трябва да имат генерална отговорност за това, защото това е момента в който от тяхното действие/бездействие се определя съдбата на инсултно болния.

Някои хора не възприемат нормално и не усещат като естествени, засегнатите от инсулта части от тялото си. Те не го възприемат като едно цяло и престават да полагат грижи за личната си хигиена и за своето самочувствие. Това е грешка. Първите дни след прекарания инсулт, протичат почти винаги в легнало положение. Това е свързано с редица рискове и усложнения най-вече от хигиенно естество. Засегнатият крак следва тенденция към отпускане на стъпалото надолу, а за засегнатата ръка тенденцията е към силно свиване в лакътната става и ставите на пръстите. Тези позиции не бива да се приемат от болния като нещо обичайно, а напротив-той съзнателно трябва да се стреми да ги избягва. Необходимо е засегнатите крайници да се поддържат в определени позиции, за да се избегне по-късното им „свиване” или т.нар „контрактури”. Това се осъществява чрез т.нар „позиционна терапия”. Ето няколко начина за решаване на тази задача:

Когато болният лежи по гръб, под коляното на засегнатият крак се подлага възглавничка, която леко го повдига и го свива.

Ходилото трябва да е подпряно на малка пясъчна торбичка, така че да стои под прав ъгъл (90 градуса), а да не провисва в „шпиц”.

При легнало положение по гръб, ръката трябва да остава в страни от тялото, опъната в лакътя и с длан обърната нагоре (към тавана).

При легнало положение върху засегнатите ръка и крак, ръката се поставя върху възглавничка под прав ъгъл спрямо тялото отново с изпънат лакът и длан сочеща нагоре. Кракът остава напълно опънат, но здравия крак се свива малко върху 2-3 възглавници поставени пред коляното на долния. Тялото е леко отпуснато назад върху няколко възглавнички.

При легнало положение върху здравата страна, ръката е пред тялото под прав ъгъл с длан сочеща надолу или към лицето. Позицията на крака е отново върху възглавници, като се съблюдава глезена да е по възможност под прав ъгъл.

На вниманието на близките!

За избягване на сетивна изолация, добре би било да се сложи малко шкафче или столче с необходими неща, като чаша вода, сок, носна кърпа, нощна лампа и т.н, от страната на засегнатите крайници.

Сядането спрямо болния, храненето, комуникирането и подаването на каквото и да е било трябва да става от към засегнатата страна. По този начин той/тя получава постоянно сигнали, че тази страна съществува, има я и има нужда от внимание – „Свиква отново с нея”.

Съдействието за обръщане по всяко време е задължително, дори болният да не желае това, тъй като частите от тялото, които остават под тежестта му са изложени на риск от получаване на пролежни рани(т.нар. декубитуси). Това са най-често седалищната и гръбната области, както и задната част на петата.

Поне веднъж дневно, засегнатата ръка да се потапя в хладка вода със сапун, независимо дали е свита в юмрук или не. Използването на крем или лосион за тяло също е необходимо и за ръката и за крака.

На вниманието на болния!

Ако преди сте носили грим, обеци, гривна или часовник и т.н., носете ги пак!

Ако искате да се обръснете сам-ползвайте електрическа самобръсначка със здравата ръка!

Измиването на зъбите и венците един-два пъти дневно ще ви помогне да усетите храната по-добре

Ако до сега не сте ползвали дезодорант, то сега ще ви е необходим.

Предстои Ви доста работа, затова не се напрягайте много все още тъй като ще трябва да привикнете да извършвате действията по нов и по-различен начин. Сигурно ще ви се наложи да направите много повторения докато постигнете успех.

Старайте се да мислите и поглеждате засегнатите части от тялото си колкото се може по-често. Не избягвайте да мислите за тях!

5 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!