fbpx

Разследване на bTV: Опасен химикал се съхранява на територията на бившия „Химко”

Източник bTV

Фирмата е собственост на депутата Станислав Попов

На територията на бившия завод „Химко” във Враца се съхраняват 110 тона серовъглерод. Химичното вещество е разположено в резервоари, потопени във водни басейни. Химикалът е замърсен с масло и вече не може да бъде използван.

Вместо да бъде унищожен се съхранява от години. Всяка година трябва да се прави профилактика на резервоарите. Повече от 15 години това не се случва.

Инспектори от Регионалната инспекция по околна среда сигнализират (РИОСВ), че се усеща мирис на серовъглерод, което означава, че някои от резервоарите са спукани. За да им бъде направена проверка обаче, те трябва да бъдат извадени от водните басейни. А това е изключително опасно. При взаимодействие на серовъглерода и въздуха може да се получи експлозия, която да засегне цяла Враца.

„Има реална опасност за града. При едно земетресение може да се спука резервоара и серовъглерода да отиде в подпочвените води, да стане екокатастрофа. Ако се запали, ще има обгазяване. А хората, които са наблизко – като пазач, те ще загинат”, за това алармира Георги Караиванов от РИОСВ-Враца.

Няколко пъти заедно с колегите си той изработва предписания, които фирмата трябва да изпълни в най-кратки срокове, за да обезопаси мястото. Това не се случва.

Фирмата, която стопанисва серовъглерода е „Камибо” ООД. Според Търговския регистър тя е собственост на депутата Станислав Попов (ГЕРБ) от 2016 г. Когато купува фирмата, тя е притежание на българско физическо лице и офшорна компания.

За bTV Попов обясни, че не е запознат в детайли с дейността на фирмата и обеща повече подробности в допълнителен разговор. От този момент депутатът спря да отговаря на обажданията.

Екипът ни посети официалното седалище на фирмата. То се намира в София – в кв. „Надежда”. Оказва се, че там живее младо семейство, което няма нищо общо с „Камибо”.

„Няма тук такава фирма. Апартаментът го притежаваме от 2011 г. и оттогава много пъти са търсили собствениците на тази фирма – полиция, съдия изпълнител. Получаваме различни писма за разни дългове, просрочени плащания, но всякакви опити да отрегистрирам тази фирма от този адрес са неуспешни”, казва собственичката на жилището.

Хората във Враца не знаят, че все още има серовъглерод в завода. Кметът на града Калин Каменов държи опасното вещество да бъде премахнато възможно най-скоро.

„Този серовъглерод не трябва да бъде в града. Той е много близо до населеното място, което лично за мен е притеснително. Химическият завод там не работи и няма необходимост от използването на това химично вещество. Не виждам каква работа има тук”, коментира Каменов.

Вижте повече във видеото!

БКП КАТО ДОЙДЕ НА“ВЛАСТ“И КУРнела управлява!Всичко ще оправи!Как ЛЕЧЕВА не го е взривила досега!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Валерия от „Ергенът“ отново се изкара жертва пред Алек

Кадри БТВ Историите на студентката Валерия край нямат. Опитите й да прелъсти най-желания мъж в страната в момента нямат граници. Във вечерта на коктейлите тя сподели на Алек нещо много съкровено за себе си, от което той беше силно изненадан или поне това показа. Последният ми приятел беше пиян, той …

Блиц Новини
„Бягство към победата“ 2 очаква нови приключенци

Кадри „Шоуто на Слави“ архив Едно позабравено шоу от далечната вече 2009 година стартира отново в ефира на БТВ. Тогава то бе част от „Шоуто на Слави“, сега също се продуцира от Евгени Димитров. Кастингът е вече отворен и желаещите да се впуснат в приключението могат да се запишат за …

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

error: Content is protected !!