fbpx

Разрухата е пълна! Областният на Варна: Пътят Златни – Кранево „няма укрепване“. Пишем на Гугъл да го махне като основен на картата

Прави се всичко възможно пътят между „Златни пясъци” и село Кранево да не пропадне. По думите на Областният управител Стоян Пасев обаче свличането на земни маси там „няма укрепване“.

Намерението за отдаване на концесия на морските буни среща много голям интерес от страна на желаещи да стопанисват съоръженията. Това разкри в ефира на Дарик Варна областният управител Стоян Пасев.

Има много желаещи да стопанисват брегозащитните съоръжения, чието предназначение е да разбиват вълните. Над 50 запитвания има за две от буните. Едната е на „Траката”, като голям интерес има и към буните на Алея Първа.

Буните, които са публична държавна собственост, не са ремонтирани откакто са създадени. Прехвърлянето им като собственост на общините или отдаването на концесия са вариантите за подобряване на тяхното състояние.

При отдаване на концесия за срок от 35 години съоръженията могат да бъдат използвани за изграждане на пирсове (кейове) и заведения, посочи Пасев. Според него е възможно концесията да е безплатна до размера на избиване на инвестицията, тъй като строителството във водата е доста скъпо. Изборът на концесионер ще става чрез търг, посочи областният управител.

Състоянието на бреговете във Варненска област е трагично, а брегоукрепването е един от начините за справяне с този проблем, според Стоян Пасев.

Очакват се загуби на големи територии от плажовете. Само на плажа в кв.”Аспарухово” в рамките на една година са загубени около 50 дка от пясъчната ивица, е показало замерване. Загуби на територия има както на отдадените на концесия пясъчни ивици, така и на останалите плажове. Надеждите са през летния сезон част от загубените пясъчни територии да бъде възстановени.

„Ние сме единствената държава в Европа, която отдава територии от сушата на водата. Всички останали отдавна са решили този проблем. Дори Румъния направи брегоукрепваща буна с дължина около 8 км край Констанца”, отбеляза областният управител.

Прави се всичко възможно пътят между „Златни пясъци” и село Кранево да не пропадне. По думите на Пасев обаче свличането на земни маси там „няма укрепване“. Засегнатата територия попада в общините Аксаково и Балчик, които са съответно във Варненска и Добричка област, а това прави проблема още по-сложен за разрешаване.

„Според мен са нужни толкова много средства, че едва ли ще намерим финансиране”, коментира губернаторът.

За да се намали натоварения трафик, особено през лятото, е отправено запитване до Google с молба на картите им като основен маршрут между „Златни пясъци” и „Албена” да бъде отбелязан обходният път през село Осеново, а не крайбрежният с активното свлачище.

Разрухата е тотална под мъдрото ръководство на ГЕРБ и топ специалиста по кранове и маркучи Бойко Борисов. Освен , че прокуди голяма част от населението на страната в странство , изгуби и доста декари държавна територия. Това започна и с Монката Паси дето не можа да укрепи бреговете на една река / Резовска / , а за плажовете и буните да не говорим. Дето казваше бойковия учител „пълен разплод“ – демек разпадък. Последен принер на потъващия кораб България е , че и циганите избягаха през глава от разцвета на икономиката.

така е ,като ни управляват неуки и лакоми селяци,чели по една индиянска книга…….

До сега де спахте, идиоти, но вземахте заплати ? То свлачището не е от тази седмица, купувайте американски самолети да гледате как пада брега , мръсна герберска сган.

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

error: Content is protected !!