fbpx

Различията между Западна и Източна Германия се задълбочават 28 г. след обединението

Разликите между Западна и Източна Германия не само остават 28 г. след обединението, но може и да се задълбочат. Това сочи докладът на агенция „Прогнос“ Deutschlandreport, цитиран от германски медии. Според него независимо от усилията на властите и милиардите марки и евро, вложени в бившата ГДР, икономиката на източногерманските провинции не се доближава до нивото в Западна Германия, пише dnevnik.bg.

Районите, които някога формираха Федерална Република Германия и Германската демократична република, дори ще задълбочат икономическата пропаст помежду си, ако не се вземат политически мерки срещу това. Разликите към 2045 г., смятат авторите от „Прогнос“, може да се върнат към нивото от 2000 г.

„Дълго се казваше, че Изтокът и Западът се сближават“, пише в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. „Сега това може да се постави под въпрос: изследователи изчислиха, че разликата между тях може да се задълбочи в бъдещето и един фактор е особено важен.“

Става въпрос за обезлюдяването на изтока и то не само в абсолютни стойности (територията на бившата ГДР е два пъти по-малка). „Миграцията връща изтока назад“, тъй като много хора го напускат, отбелязва онлайн изданието на сп. „Шпигел“. Данните в доклада са от федерални и провинциални статистически служби.

Населението

Днес се навършват 28 г., откакто демократичният запад и комунистическият изток се обединяват в една държава (формално това става с договор от 15 март 1991 г. – бел.ред.). Процесът се описва на немски с дума, която означава „повторно обединение на Германия“.

За това време населението на Германия се е увеличило с 3 млн. – от 79.9 млн. до 82.8 млн. Зад тези числа обаче се крие обезлюдяването на изток. Населението на бившия „запад“ се е увеличило за този период от 61.6 до 66.6 млн., докато това на изток е намаляло от 18.2 до 16.2 млн.

И на запад, и на изток населението ще намалява между 2018 и 2060 г. На запад спадът е по-голям в абсолютни стойности (с 6 млн. души за този период), но като дял от населението е по-голям този на изток с почти 3 млн. души.

В Саксония-Анхалт населението ще намалее с 20% до 2045 г., Мекленбург-Предна Померания и Саарланд „ще загубят всеки седми жител“. Берлин е единственото изключение, тъй като ще достигне 4 млн. души (при около 3 млн. сега).

Икономиката

Случва се тъкмо обратното на очакванията да за икономическо сближаване, се казва в Deutschlandreport. Макар действително изтокът да е наваксал икономически, ръстът му е бавен в сравнение със запада и това всъщност води до изоставане. Производителността на изток (с изключение на Берлин) е едва три четвърти от тази на запад, а до 2045 г. ще спадне до две трети от западните провинции.

В провинции като Хамбург, Бавария, Хесен и Баден-Вюртемберг (на запад), а и Берлин, БВП може да се увеличи с 50% с този период, а Саксония-Анхалт и Мекленбург-Предна Померания да отбележат слаб ръст.

Нивата на заплатите и икономическата активност на бившия изток остават по-малки от тази на запада, продължава докладът. Отбелязва се, че на изток няма централи на големи компании, а местната индустрия още не е реализирала потенциала на експортния си пазар. Различията остават структурни и се забелязват дори по въпроси като научноизследователска дейност и по-малко застъпен международно присъствие.

По-голям е и делът на хората в риск от бедност в провинциите от „Източна Германия“ (17.8 на сто) в сравнение със „Западна“ (15.3%), макар изоставането да е отчасти наваксано. Този процес е продължил и миналата година – делът на хората по този паказател е спаднал с 0.6 процентни пункта на изток и с 0.3% на запад.

Скоростта на промяната обаче не е голяма – преди десетилетие този показател на запад и изток е бил съответно 12.9% и 19.5%.

В какво е сближаването

Същевременно някои прилики между Източна и Западна Германия се задълбочават. Например друго проучване на социологическия институт Ifo сочи, че жителите им оценяват сходно икономическата ситуация в Германия, но тези на изток са все по-малко доволни от нея в сравнение с тези на запад, пише ФАЦ.

Политическите възгледи също стават все по-сходни (и това се забелязва например в отношението към партии като „Алтернатива за Германия“), но все пак на запад жителите остават по-малко скептични към чужденци. Това може да е свързано и с факта, че източногерманците са по-малко доверчиви от тези на запад.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!