fbpx

Разкрита тайна на ДС: Драма с отвлечени в Мозамбик българи най-сетне е разказана във филм

снимка: v-razgovor.com

27 август 1982 г., 9 часа сутринта. Мозамбик. Един джип бавно напредва по току-що трасирания през гората път. Пътниците са българи: инженери и строителни техници. Шестима.

В южната част на земното кълбо е зима, Африка е хладна и дъждовна. Но не това е причина пътуващите да са сгушени и настръхнали. От известно време се разнасят тревожни слухове за конфликти между местните правителствени сили и появили се в района партизани. А българските строители нямат дори елементарни средства за самозащита. Всеки ден влизат на 100-150 км в джунглата, за да изпълняват задълженията си.

Изведнъж пред колата изскача висок чернокож мъж. Обсипан е със странни червени панделки, окичен с оръжие и патрондаши. Край пътеката са налягали един до друг въоръжени до зъби чернокожи бойци.

Българите са отвлечени. Четирима мъже и две жени прекарват 72 дни в джунглата в плен.

Тази история, за която се знае много малко, е централната тема на нов документален филм, наречен „Двата слона и тревата”, разказва в електронното издание „Важен разговор“ (v-razgovor.com) Момчил Тодоров.

Пленяването на българите е сред най-стриктно пазените тайни на Държавна сигурност. Те живеят сред заредени автомати, препускат в джунглата, в историята има взривен самолет, мъртъв съветски полковник, ковчези. „Господи, искам да отида, да хвана ръката на детенцето си, да го разходя пред детската градина, и тогава ми вземи живота“, простенва един от пленниците.

Днес тази история оживява в съвсем истински кино – документално. Творчески екип е филмирал драмата. Тя е с хепиенд. 30 години по-късно оцелелите заложници застават пред камера и разказват какво е да си жертва на терористичен акт, зад който стои цяла армия (РЕНАМО, движение за национална съпротива, протежирано от САЩ и воюващо с подкрепяната от СССР официална власт в Мозамбик). В лентата говорят и дипломати, проследявайки действията и бездействията на редица посолства за спасението на заложниците.

Заглавието „Двата слона и тревата”е изведено от думи на една от жертвите на отвличането: „Двата слона САЩ и СССР се бият, а ние сме смачканата трева под тях“. Филмът показва архивни телевизионни кадри, както и снимков материал на самите българи в Мозамбик. „Отидох в Мозамбик да работя заради трите хиляди долара“, споделя участник в драмата. „Искахме апартамент да си купим“, добавят други. Спомнят си как радио „Свободна Европа“ е единственото, съобщило за тях. Но през смях уточняват, че ги е представило за „антикомунисти“ – с надеждата, че ще се изкарат жертва на комунистическия строй.

Сценаристи са проф. Николай Проданов и Ралица Димитрова. Режисьор е Ралица Димитрова, оператор – Пламен Герасимов. Николай Проданов е историк, фокусиран върху теми от националната сигурност. Именно той разбира за отвличането през 1982 г., което дълги години е табу в България. Филмът е осъществен благодарение на фонд „Култура“ на община Варна. През август ще бъде излъчен по телевизия „Варна“, а вероятно и по национални канали.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!