fbpx

Разбулиха една от най-големите мистерии: Великата синя дупка край Белиз (снимки/видео)

www.blitz.bg

Най-голямата мистерия в океана – голямата синя дупка в Белиз е най-голямото в света, разположено на 300 метра ширина и дълбоко около 125 метра. Открита е през 1971 г. от изследователя Жак Кусто. Почти половин век по-късно, въпреки че дупката е голям хит за водолазите, тя все още е относително неизследвана.


Това обаче сега се промени, след като за пръв път се достигна до дълбините ѝ. Миналия месец научната експедиция слезе до дъното, а един от изследователите беше Ричард Брансън, собственик на Вирджиния. Това е първото гмуркане до дъното на дупката, която се намира по протежение на мезоамериканския хребет, втората по големина мрежа на кораловите рифове в света.

Едната група учени е пътува до дъното с подводницата „Aquatics“, срещайки стена от сталактити. Според Брансън това показва, че дупката е направена от пещери, които първоначално са се оформили още докато са били на сушата.
С помощта на подводница Брансън и екипът му се пускат няколко пъти до дъното. Те са първият екип, който не само се гмурка толкова дълбоко, но и заснема изображения с висока резолюция, подходящи за направата на подробни 3D карти на вътрешността на Великата синя дупка.


„Тази дупка е доказателство, че нивото на океана може драстично и катастрофално да се увеличи. Нивото на водата е било на няколкостотин метра по-ниско.

Преди десет хиляди години нивото на океана се е повишило с 91 метра, когато ледът се стопи. Това е една от най-ужасните напомняния за заплахата от изменението на климата, която видях – каза Брансън.


Поради голямата дълбочина на дупката и липсата на кислород, на дъното ѝ няма живот. Но Брансън казва, че е забелязал пластмасови бутилки на дъното, което е още един показател за замърсяването на моретата.
Превод: БЛИЦ!

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!