fbpx

Радев с остри критики към правителството. Поиска нов модел на управление и обяви, че създава нов…

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова дават в момента отчета си за 2-годишнината им от стъпването в длъжност. Държавният глава бе доста критичен към случващото се в страната.

 

„България се намира в критичен момент от своето развитие. Преди една година заявих, че обществото ни трябва да отстои демокрацията. За съжаление българската демокрация ускорено губи позиции. Свободата на словото е обект на преследване. Последните критични гласове в БГ ефира се притискат с инструментите на властта. Доверието в парламента достигна критично ниско ниво. Все повече закони се разменят кардинално с преходни наредби. Избягва се общественото обсъждане. Лобисткото закондателство измества безцеремонно обществения интерес. Липсата на прозрачност, отчетност в управленските решения се разшири и като обхват и като размер на разпределяните публични средства. Това ставаше с опипване на прага на търпимост.

След като обществото не реагира на 500 милиона за язорвири, защото да не се разпределят по същия начин 1,35 милиарда за магистала. След като през миналата година бе похарчев изкуствено формиран излишък от 1,7 милиарда без критерии, без прозрачност, защо да не стане това и с 2,7 милиарда. Защо да не прекрачим и рамката от 1,8 милиарда за изтребители. Докато се кълнем в Европа, разчитаме на еврофондове и чакаме да ни пуснат в Еврозоната, ние изхвърляме европейските участници в конкурса за нов самолет. И правителството за европейско развитие на България твърди, че този антиевропейски избор е геостратегически“, каза Радев.

„Всички тези действия засилват усещането за корупция за лични интереси и зависимости. Ако все още има колебания дали властта ни приближава към Европа или ни тласка към Третия свят, то със сигурност ни отдалечава дори от копенхагенските критеирии за приемане в ЕС. Топенето на нацията е факт, при това с драматични темпове. Бягството на младите не спира, задълбочават се неравностите. По последни данни на БНБ 2018 г. е истинска катастрофа за чуждестранните инвестиции, а затварянето на предприятия е трайна тенденция. В тази критична ситуация обществото очаква неотложни и незабавни спасителни мерки за повишаване на стандарта на живот и за излизане от демографската безпътица. Каквито и съвременни икономичедски и данъчни модели да пригаламе, тази цел е обречена, ако не излъчим най-важното – радикална промяна на политическата среда и на стила на управление. Историята е показала, че закърняването на представителната демокрация води до концентрация на политическата власт в тесен елит, който трансформира тази власт в икономически облаги и ги влага в още повече власт. Така този елит бетонира властта си и порочният кръг се затваря. От там и растящите бедност и неравенство, незадоволителния темп на развитие, настъплението срещу демокрацията, чувството за обреченост и безпътица, емиграцията и демографската катастрофа.

Крайно време е да се разграничат корумпирани от ограбвани, сенчест и олигархичен бизнес от почтенно предприемачество. Механизмите за контрол над властта трябва да бъдат разширени и не само да включват формална проверка на имуществените декларации на политиците, но и какви пари харчат, имат ли свързани и подставени лица. За скрито придобиване на фирми, активи, имоти и сметки у нас и в чужбина. За да върви обществото ни напред трябва да се възстанови доверието на гражданите във властта. А това задължително минава през възмездието. Безкомпромисно наказателно преследване на корумпираните и грабителите. Апелирам комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, прокуратурата, МВР и службите да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта, в потенциални зависимости между политици, собственици на фирми, които печелят крупни обществени поръчки и поставени лица. Ако това не стане, разпадът ще продължи. А търсенето на справедливост може да излезе извън рамките и механизмите на закона“, каза още президентът.

„Управляващият елит трябва да реши въпроса за ускореното политическо и социално развитие на страната. Който иска да управлява, трябва да предложи високо оброзавани и компетентни хора. Партиите трябва да се чистят от некомпетентни и корумпирани кадри. Ако нашето общество осъзнае своята сила и отговорност, то може да се справи с истинския проблем на България – корупцията и престъпността. Справим ли се, ще се гарантира прозрачна обеществена и бизнес среда, в която и другите проблеми ще намерят своето решение“, коментира още Радев.

Накрая той разкри интересна стъпка към развитието на държавата, която смята да предприеме. „Формирам съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и високо квалифицирани специалисти. Той ще трябва да разработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната. Съставът на съвета ще бъде обявен с указ идните дни. Страната има нужда от нови идеи, от таланта, труда и дързостта на всички българи у нас и зад граница. Предстоят ни избори, месеци на гражданско и идейно усилие. Вярвам, че заедно ще изведем България по пътя на демокрацията и просперирета“, завърши той

Ха така начукаха ли му го на Буда-лата . А колко фирми избягаха от България ? Колко бетон посадихте до морето ? Колко суджука вкарахте в затеора ? Какво стана с КТБ ? Какво стана с Олимпик КЗ ? Колко хора изгоряха там ? Къде са Цв. Василев, Брендо, Митъо Очите и братя Галеви ? Колко за заплатите на депутатие, на Независимата Съдебна ВЛАСТ ? Къде са парите за интеграцията на циганите ? За климатици да не секат горите. Защо няма РЕД, а бият бабички , полицаи и военни , в коя страна го има това , Бойко ? кога ще ти светне на тебе лампичката , че те използват само като шланг.

,за ПРЕЗИДЕНТСКА Република начело с РуменРадев това е единствения изход!

ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА, НАЧЕЛО С РУМЕН РАДЕВ!!! 💖❤️💖ПОДКРЕПЯМ ПУБЛИКАЦИЯТА! 👏👏👏

To i policai ve4e po4vat da begat ot bg naskoro policai doide da ba4ka(v uk) i kato go pitah nqma li kak da se vkara pravitelstvoto v zatvora toi kaza 4e e po4ti nevuzmojno

аз също съм за ,но как ще махнем всички 240 шопара от парламента и къде ще ги наврем ,няма да ни стигнат затворите

За президентска република начело със Румен Радев. Зарязал жена и две деца. Е давайте напред Другари. Той и вас ще зареже… Големият мъж под острите токчета на Корнелия Нинова. Късмет…

Той пък ваш Плевню не направи същото. Че се и забулчи с нещо младо.

България е тъй цветна по отношение на партиите, че може да е сред първите в света. Искам да кажа, че един истински милеещ за родината, един искрен и честен човек, който дерзае да обедини тоз Народ, трябва да премине през някаква партия, за да има възможността и трибуната, за постигане на целта. Нека пак да кажа, че аз съм върл СДС-ар но, виждам спасителен пояс(в лицето на Радее) и ще се хвана за него. Аз знам, че ако стоя все в миналото, няма да видя бъдещето. Жалко, ама много жалко, че болшинството „Българи“ са се вкоренени в миналото. Е, нека ви кажа, вие никога няма да видите бъдещето. Вие ще си пукнете на масата, философствайки и отправяйки света. Ще завърша с една история, белким ви светне светкалото. Вярващ в Бога човек попаднал в наводнение. Минала лодка му предложила помощ. Той отказал, казвайки :“Ааа не, на мен Бог ще ми помогне „.
Минала втора лодка, същото.
Минала 3-та, той отново казал, че чака Бог да му помогне. Удавил се и се намерил пред Господ. Казал:“Господи, ама ти защо не ми помогна, остави ме да се удавя“. Господ му отговорил :“Аз на теб, колко лодки трябва да ти изпратя“???

Затова си боклук- недостоен дори името си да напишеш!

Ami Plevnaliev ,toi cherven kilim li posteli na jena si,ako ne vijdate ediniiat ne pishete za drugiyat-badete tolerantni za vsichki

Остани си такъев гаден гербаджия.

Първанов – Гоце си е .ора край тоя.

Е как зарязал, ама кво ново кюрпе си е взел, аа…? Явно е за прогреса, за бъдещето, за новото, за новата Визия.

Президентът Румен Радев: „Формирам съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и високо квалифицирани специалисти.“
Най-после нещо разумно! Поздравления! Стратегическият подход от компетентни висококвалифицирани специалисти определено може да спаси страната. Как се сформира този съвет от специалисти, къде е обявен конкурса в който могат да участват всички отговарящи на определени критерии и чрез който конкурс да бъдат избрани най-добрите за този съвет. Моля, използвайте медиите за обявяването на конкурса, за да достигне до всеки един квалифциран българин в страната и по света и така да бъдат избрани най-подходящите. Ако вече има обявен такъв конкурс, моля напишете тук линка за него.

Президентът Румен Радев: „Формирам съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и високо квалифицирани специалисти.“
Най-после нещо разумно! Поздравления! Стратегическият подход от компетентни висококвалифицирани специалисти определено може да спаси страната. Как се сформира този съвет от специалисти, къде е обявен конкурса в който могат да участват всички отговарящи на определени критерии и чрез който конкурс да бъдат избрани най-добрите за този съвет. Моля, използвайте медиите за обявяването на конкурса, за да достигне до всеки един квалифциран българин в страната и по света и така да бъдат избрани най-подходящите. Ако вече има обявен такъв конкурс, моля напишете тук линка за него.

16 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!