fbpx

Радев призова за съпричастност към майките на деца с увреждания

Трябва да сме дълбоко съпричастни като общество с протеста на майките на деца с увреждания. Това каза президентът Румен Радев по време на организираната от президентската институция кръгла маса на тема: „Хората с увреждания като ресурс на първичния пазар на труда предизвикателства и решения“.

„Тази кръгла маса съвпада с периода на протеста на майките на деца с увреждания, към които трябва да бъдем дълбоко съпричастни като общество, които изискват бързи и справедливи законови решения и финансови ангажименти. За това бидейки напълно солидарен с майките на деца с увреждания, искам да заявя, че целта на този форум е да поставим много по-глобалната тема за пълноценната интеграция на всички хора с увреждания в нашето общество“, заяви Радев.

По думите му за такава пълноценна интеграция можем да говорим, когато преодолеем ред психологически бариери и когато има изградена такава обществена среда, че децата с увреждания – да постъпват в детска градина наравно с другите, да учат във висши училища наравно с другите и да се реализират на пазара на труда наравно с другите.

„Според мен критерият за пълноценната интеграция това е трудовата заетост на тези хора“, заяви Радев.

По данни от регистрите на НОИ към месец юни тази година в България има около 445 хиляди граждани, които получават лична пенсия за трайно намалена работоспособност. „Малка част от тях работят по трудови договори“, заяви Радев. Проблем представлява и обхвата на хората с увреждания, които работят в специализираните предприятия. „Част от тях посетих“, заяви Радев и изтъкна, че те едва функционират.

„Дългът ни като общество към тези хора съвсем не се заключава в това да осигурим някаква лична пенсия или социални помощи, това е най-лесният начин тези хора да бъдат изключени от обществото – разбира се това е задължително, но това е изпълнение на някакъв обществен дълг, но според мен не и на моралния дълг“, заяви Радев.

„Моралният дълг, който имаме всички ние – да изградим такава обществена среда, че тези хора да бъдат включени пълноценно с трудова заетост и да се чувстват достойни и пълноценни граждани на нашата държава. Ето тогава можем да говорим, че България наистина е цивилизована държава“, заяви държавният ни глава.

По думите му са необходими редица действия, свързани с образованието, социалното предприемачество и подкрепа и възможности за равноправна трудова реализация на първични пазар на труда.

Ще се осигури непрекъсваемост на получаваните месечни добавки и ще се ограничи рискът от сериозно социално напрежение

Припомняме във връзка с протеста на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков подаде оставка, но ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов.

След него оставка подаде и зам. социалният министър Росица Димитрова. Премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник социалния министър.Тя подаде оставка заради общественото недоволство по повод участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се проведе в Ню Йорк.

Въпреки рокадите палатковият лагер пред парламента на протестиращите майки остана.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че е много важно въпросният законопроект, който, по думите й, е изработен заедно с майките на деца с увреждания, да влезе в парламента.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!