fbpx

Радев нарече думи на Борисов „несполучлива шега“ и припомни как неведнъж политиците са проваляли България

Президентът на България Румен Радев даде изявление преди минути, в което засегна множество въпроси, свързани с българската армия, някои изказвания на премиера Бойко Борисов, ситуацията във Венецуела и други.

 

„Въпреки многобройните предизикателства в армията, имаме успехи в три важни направления. По отношение на хората – с взетите мерки тази година за първи път от много време имаме пречупване на негативната тенденция за увеличаване на некомплекта личен състав. И това трябва да продължи като визия, като политика на Министерството на отбраната, да се надгради, за да има яснота във военнослужещите относно тяхното кадрово развитие и социални условия. На второ място, въпреки трудностите, имаме множество добре проведени, и то успешно, учения, имаме усвояване на нови видове подготовки. На трето място това, което не стана 2017, но вече стана – отделиха се немалко средства за поддържане на техниката и оборудването. Това ще бъде усетено най-рано догодина. Остава на вниманието риска особено за летателния състав. Тази година негавитната тенденция за намаляване на нальота не може да бъде преодоляна“, каза Радев.

„като предизвикателства остават модернидзацията и развиитето на съвременни отбранителни способности. Това са сложни процеси. Иска много тясна координация между военната експертиза и политиците. Видяхте какъв е ефектът, когато политиците грубо и изключително некомпетентно се вклиняват в едни ясно регламентирани процеси. Виждаме какво стана с другите проекти. Някой да говори вече за корабите, за бойната машина на пехотата? Нали трябваше заедно да се движат, в пакет, заедно да се договарят. В момента има пълна неяснота във финансирането на другите два проекта след, мога да кажа, това финансово приключение, в което ни вкараха политиците по отношение на изтребителите. Очаквам новият, макар и закъснял, стратегически преглед на отбраната да даде яснота относно процесите на планиране, на нивото на амбиции, постигане на баланс между предизвикателства, задачи, ресурси и хора. Следващата година и в перспектива важно е воденето на съвременна бойна подготовка. И останалите така наречени малки като финансови средства и огромни по значение проекти за модернизация. Без тях не можем да осигурим мобилност, осигуреност, съвместимост и работа в единно информационно пространство на всички елементи в системата на отбраната“, добави той.

Президентът бе помолен да коментира и думите на премиера, че дълги години е купувана техника, с която генералите да избягат при война. „Аз намирам думите на премиера за несполучлива шега. Българската войска много пъти е спасявала бъгарската държава, докато политици не веднъж са я проваляли. И ако офицерите днес нямат самочувствието да възразят на това оскърбление, то е защото от години са били поставяни в унизително положение от политиците. Дори съвсем неотдавна когато генералите стояха прави на Министерски съвет, докато седналите министри гласуваха парите им. И аз се надявам премиерът да пази приятни спомени от стотиците часове на борда на военно-транспортните хеликоптери и самолети на ВВС“, каза Радев.

Той коментира и темата „Венецуела“. „За мен Европа е силна, защото е люлката на демокрацията и свободомислието и точно поради тази причина европейската позиция не е тази, която поставя ултиматум, не е тази, която подкрепят повече държави, а е тази, която уважава правото и суверенитета. За това ненамесата е основен принцип. А намесата в случая с Венецуела рискува да ескалира напрежението, включително в международен план. Защо не коментирате например намесата, която се опита да постави Италия по отношение на жълтите жилетки във Франция и какъв е отговортът на Франция. Само ден след моята позиция генералният секретар на ООН Антонио Гутериш направи същия призив за ненамеса. Големият проблем е, че българското правителство няма собствена позиция. Така че няма какво и с кого да обсъждам. Въпреки това, аз изпратих моята позиция много добре аргументирана още предния ден преди съвета по сигурност. Виждате, че за пореден път правителството се крие зад колективната безотговорност. На органи като съвета по сигурност. Който има правомощия във вътрешни проблеми по вътрешна сигурност, а не по решаването на междунардни въпроси. Странно е защо МВнР ме търси за съгласуване на една преписана позиция, а не ме търси по много по-важни въпроси, които касаят нашите национални интереси – договърт за добросъседство с Македония, протоколът за присъединяване на Македония към НАТО. За Венецуела още нещо важно – когато правителството публично представя мотиви за тази позиция, според мен трябва да бъде по-внимателно. Например, че във Венецуела има тежка, остра, политическа, социално-икономическа, хуманитарна криза, криза на сигурността, която се усложнява допълнително от тежка мигрантска криза, поради това, че 4 милиона са напуснали страната. Защото много лесно българските граждани могат да направят аналогия с положението в България. Което също до известна степен се дължи на действията на правителството. Да вземем нашата мигрантска криза. При 32 милиона във Венецуела да сравним колко процента са напуснали нашата страна“, завърши президентът..

Българската войска много пъти е спасявала родината.докато политиците са я проваляли.Да,това е истината.

Европа не е силна даже вече и не е единна ,видяхме че ЕС не е способен да спре мигрантите рушащи европейските ценности.Всичко е една световна политика платиха на Ердоган да спре мигрантската вълна а кой я създаде никой не задава този въпрос защото е неудобен за слугите на САЩ.България винаги е вземала грешни решения заради корумпираните политици .Истината е една без Русия България е обречена на изчезване .

какво иска радев.бойко уважи каприза му за самолетите.не забравяйте,че президентът беше единствен в българия,който искаше самолети.

ПОЛИТИЦИТЕ ВИНАГИ СА ПРЕДАВАЛИ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

vsiski sa podmetki na US inroda e bezsilenn ….kakvo ni shaka ????

Млъкни бе ГЕРБаджийска подлого!
Тук въпроса е съвсем друг. Става въпрос за мафиотите Гербери търсещи начин да спасят милиардите откраднати от България, готови на всечко и на национално предателство.
Бойковата клика държи полицията, прокуратурата, съдиите и голяма част от медиите – действащи като щурмовите отряди на Фашистка Германия. Цветанов се изживява като втори Гьобелс – който го нападне, бива унищожен от прокуратурата, полицията и продажните ГЕРБерски съдии. България се ФАШИЗИРА.
Единствено от армията се страхуват и се мъчат да я унищожат.

Радев е спасителятна България!Бог и ние всички да го опазим от простата и невежа,но яростна върхушка!
Най- после да се вдигнем цял народ ,времето ни изтича,а ние само си пишем и бездействаме!

9 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

error: Content is protected !!