fbpx

Равносметката за доходите на българите: Шефовете – с 64% по-високи заплати от работниците

Доходите на семействата, в които поне един от съпрузите заема ръководна длъжност или има собствен бизнес, са с 64% по-високи от тези на домакинствата, в които всички са обикновени работници, пише в. „Труд“ .

Годишните доходи на едно домакинство са средно 12 836 лв., а на човек – 5586 лв., сочат данните на НСИ. Това прави по 465 лв. на човек на месец. Сумата е доста малка като се има предвид, че средната заплата за страната надмина 1200 лв.

Но парите в едно домакинство се разделят между всичките му членове. Затова дори един от съпрузите да взима висока заплата, ако в семейството има пенсионер, безработен или дете, средният доход на човек пада значително. Но ако главата на семейството е на ръководен пост, като например мениджър или старши служител във фирма, средният годишен доход на домакинството скача на 26 777 лв. А на всеки от семейството се падат по 9 112 лв. годишно, което прави по 760 лв. на месец.

Ако главата на домакинството е обикновен работник, средният доход на семейството за година е 16 368 лв. А на човек се падат само по 5 710 лв. годишно, или близо 475 лв. на месец.

Ако главата на семейството е специалист в своята област, т.е. изпълнява специфични и отговорни задачи, но не е на ръководна длъжност, то средният годишен доход на домакинството е 21 945 лв., което прави по 1828 лв. на месец. На човек от домакинството се падат по 9030 лв. за година, или по 752 лв. на месец.

Оказва се обаче, че дори човек да е мениджър, доходите от заплати в домакинството му са само с 40% по-високи от получените заплати в семействата на обикновени работници. По-високите доходи идват, ако човек има собствен бизнес и наети служители. Шефовете, които управляват собствената си фирма, носят в семейството над пет пъти повече пари от хората, които също работят за себе си, но са например майстори или със свободни професии и не ръководят персонал.

Противно на очакванията, домакинствата, в които главата е мениджър или старши служител във фирма, консумират по-малко калории, отколкото семействата на работниците. В семействата на мениджърите и хората със собствен бизнес средно на ден се изяждат по 1927 калории на човек, докато в домакинствата на работниците изяждат по 2152 калории. Като в работническите семейства хапват повече хляб (81,1 кг. на човек за година при 57,1 кг. на човек в семействата на мениджърите), месо (31,6 кг. на човек годишно при 30,4 кг. в домакинствата с мениджъри) и месни продукти (14 кг. на човек при 11,9 кг. в семействата на шефовете). В семействата на мениджърите обаче ядат повече плодове (52,8 кг. на човек при 45,3 кг. в семействата на обикновени работници), както и малко повече домати, краставици, луканка, кашкавал, прясно и кисело мляко.

Мениджърите пушат по 992 цигари на година

Но шефовете не живеят много по-здравословно от подчинените си, защото всеки член от домакинството им пуши средно по 992 цигари на година, при 829 цигари в семействата на работниците. В домакинствата на мениджърите се пие повече бира и вино, както и високоалкохолни напитки като ракия, водка и уиски.

Семействата на мениджърите и старшите служители харчат за храна с 46% повече от работническите семейства. За дрехи и обувки мениджърите дават с 47% повече, а за свободно време и образование – над два пъти и половина повече от семействата, в които главата е обикновен работник. Оказва се, че шефовете купуват по-скъпа храна и ядат по-често в ресторанти, но по отношение на количествата храна няма голяма разлика от потреблението на работниците. Хората с по-висок професионален статус се отличават по това как прекарват свободното си време.

Програмистите взимат три пъти повече от фермерите

Програмистите взимат над три пъти по-високи заплати от фермерите. Средната годишна заплата на заетите в сектора “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”, където влизат и софтуерните специалисти, е 32 636 лв., сочат данните на НСИ за 2018 г. Това прави по 2720 лв. на месец. В същото време заетите в селското, горско и римно стопанство получават само по 10 883 лв. годишно, или по 907 лв. на месец.

На второ място по заплати след IT специалистите са финансистите. Заетите във сферата на финансите и застраховането получават средно по 22 843 лв. на година, или по 1904 лв. на месец, сочат данните на националната статистика. На много малко разстояние след тях с годишна заплата от 22 171 лв. са работещите в сферата на “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”. На месец се получават средно по 1848 лв.

В страната има само още две сфери, в които хората взимат над 20 хил. лв. на година. Това са заетите в “Добивната промишленост” (20 318 лв.) и “Професионални дейности и научни изследвания” (20 084 лв.). Във всички останали сфери заплатите са значително по-ниски. Най-близко до челната петица са заетите в държавното управление с 15 232 лв. на година.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

Блиц Новини
Въпрос за планети провали Радо от Сливница в „Стани богат“

Кадри бТВ Радослав Иванов от Сливница достави удоволствие на зрителите с играта си в „Стани богат“ тази вечер. Радо, който изгражда системи за видеонаблюдение и прави исторически възстановки на ключови битки от българската история, не се затрудни с първите пет въпроса и стигна лесно до първата си сигурна сума от …

Блиц Новини
Скандалният Емрах Стораро се навърта около Натали Трифонова

кадри bTV, Инстаграм/Натали Трифонова Безспорно най-големият скандал в “Денсинг старс” до момента е целувката, която залепи Емрах Стораро на партньорката си Веселина по време на тангото им. Непозволеният интимен контакт би бил причина поп фолк певецът веднага да изхвърчи от шоуто във всяка страна, но явно не и в България. …

error: Content is protected !!