fbpx

Работният ден е до 16:00, или как се живее в Норвегия

Снимка: pixabay

В Норвегия работният ден завършва средно в 16:00 часа, за да може времето буквално „да се обедини с природата“. Тук осъзнават, че да се работи след този час е безсмислено.

Няма какво толкова да се измисли, когато те заобикаля доисторически ландшафт, от който ти спира дъха. Необикновено дива и плашещо красива е природата тук. Идеално място да напишете книга или да се отдадете на вечен мързел, пише „Профит“.

Истината е, че по това време на годината не е добра идея да излизаш навън. Рискуваш силният вятър да те отнесе в съседна Швеция. Духа вятър и вали дъжд, разказва Катерина Тейлър, арт експерт и съосновател на Port creative hub.

Живеем в южната част на страната, в град Она Сира. В дома на рибар, построен преди 100 години за съхраняване на мрежи и други приспособления. В момента това е къща за гости, където можете да бъдете сред природата, да пиете вино и да се наслаждавате на изкуството, допълва Тейлър.

Но да се върнем към Норвегия, казва тя.

Средната заплата, както и цените, са три пъти по-високи от тези в цяла Европа. Страната силно зависи от нефта, а последният не е безкраен. Норвегия не може да изнася стоки в мащабни размери.

Всеки един продукт или услуга са твърде скъпи поради себестойността си – така те са неконкурентоспособни на международния пазар.

В страната се говорят няколко национални езика. Никой няма проблеми с тях. Може би защото говорещите на различни езици норвежци не се разбират един друг и просто не се и опитват да спорят чий език е по-добър.

Като цяло в Норвегия има много проблеми. На първо място в последно време се увеличи популацията от стриди. Това е свързано с промяната на климата. Стридите започнаха да мигрират на север и нарушават местната фауна. Бедните норвежци са принудени да променят своите вкусове и да ядат редовно мекотелите.

Подобен е проблемът и с огромните крабове. Станали са твърде много. Изяждат всички останали крабове, включително сините. Да се запази популацията от нормални норвежки крабове е почти непосилна задача.

Колкото до добирането до работното място. На мнозина им се налага да се прехвърлят от острова на континенталната част, минавайки през „отвратителен пейзаж“. Автобусът идва точно в 6:30 сутринта и нито минута по-късно. Повечето държавни служители започват работа в 7:00.

Норвежците започват работа рано и съответно приключват по-рано. Вечерят в 17:00 часа. Признават, че към 23:00 часа са страшно гладни. Като лека закуска предпочитат хляб. За закуска и обяд – също. Трудно е да се каже защо изглеждат добре физически с такова меню.

Преди 30 години е било напълно обичайно да държат в хладилника си китово месо. Не и днес. В момента в Норвегия съвсем са се разпасали и ядат нещо подобно на делфини. За да не изпитват чувства за вина, наричат го с други имена.

Ако имаш къща близо до водата, задължително трябва да си купиш каяк и да го поставиш на стената. След това трябва да построиш и помещение за лодката. Иначе рискуваш да закъсняваш – тук повечето къси разстояния се изминават по-лесно по вода.

Хората, живеещи в южната част на страната, предпочитат през уикенда да отскочат до Дания. Северното сияние също е опция, но пътуването до там ще им отнеме двата почивни дни.

С други думи – не е лесно да се живее в Норвегия. Но мнозина се справят.

Работните северняци, мързеливите южняци-така върви светът.

Горките, как се живее с голяма заплата, стриди и крабове???

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!