fbpx

Пътна полиция ще проверява автомобилите заради силно замърсения въздух

Фините прахови частици в София надвишават в пъти нормата
Мъглата и инверсията отново причиниха значително замърсяване на въздуха в София, което започна през почивните дни.

Днес очакваме превишаване на нивата на фини прахови частици (ФПЧ) два пъти над нормата, написа кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си във Facebook.

Тя съобщава, че буферните паркинги на метрото днес ще работят безплатно за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, до изчерпване на капацитета им. Пътната полиция ще спира за проверка автомобили, които видимо замърсяват въздуха.

Пиковите стойности през студените зимни дни се дължат основно на отоплението на нискокачествени въглища, сурови дърва и отпадъци, припомня Йорданка Фандъкова.
Още по темата
Въвеждат се норми за сяра и пепел във въглищата за битово отопление

Тя допълва, че в последните седмици екипи на Столичен инспекторат и полицейските управления са направили 140 проверки в кварталите с най-много сигнали: „Красна поляна“, „Овча купел“, „Подуяне“ и „Кремиковци“.

Кметът настоява парламентът да криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци, защото административните санкции нямат нужния ефект. Днес проверките на екипите на общината, полицията и РИОСВ ще продължат.

Превишения в нормите бяха регистрирани в освен София и във Велико Търново, Русе и Пловдив, информира bTV.

Заместник-кметът на София Йоана Христова заяви пред БНТ, че в събота средно за територията на Столична община замърсяването с фини прахови частици е било около два пъти над нормата, а в неделя – около три пъти.

Мерките на общината включват призиви към домакинствата да преминат към алтернативно отопление, когато имат възможност, а гражданите да оставят личния си транспорт за сметка на градския.

При определени превишения може да се стигне и до мерки, които са свързани с паркиране в буферни десни ленти, с пускане на „Зеления билет“, със затваряне на карета или на улици.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!