fbpx

Първият сняг се очаква през следващата седмица

Важно заседание на Синоптичната комисия. Важно, защото комисията съобщава важната новина. Кога ще падне първият истински сняг за новия зимен сезон, пише dnews.bg.

Всички улики говорят към този момент, че следващата сряда ще вали сняг, а на много места, първоначално в Северна България, а по-късно и южно от Стара планина ще се образува снежна покривка. Според моделите, ще видим между 3 и 10 см. снежна покривка. За планините е ясно, там ще си вали сняг.

Другото важно, което трябва да се отбележи и комисията го отбелязва, е че валежната обстановка бързо ще отмине, за няколко часа, и след това ще следва сравнително бързо затопляне.

Но сега да караме по ред на номерата. До края на седмицата отново ни чакат валежи, главно в четвъртък и петък, когато ще е облачно, ветровито и на места от запад на изток ще превали дъжд. В събота все още ще е предимно облачно и на изолиран места отново може да превали. О неделя та чак до вторник ни чака малко по-стабилно време, с разкъсана облачаност и сравнително топло за края на ноември и началото на декември.

Температурите постепенно ще се повишават, в следващите дни, и на места в равнините ще достигат и до 12, 14 градуса към края на тази и началото на следващата седмица.

Застудяването около 3, 4 декември ще е рязко и температурите бързо ще се понижат. Според синоптичните модели, температурите в Северна България ще паднат до минус 1, минус 2 градуса, а и в района на София ще паднат под нулата. Това ще създаде условия за заледяване и заснежаване на пътища, особено в планинските части на страната. Ще видим период на типично зимно време.

След преминаването на този студен фронт в средата на следващата седмица, температурите отново ще започнат да се повишават, снегът в равнините части бързо ще се стопи.

Нови валежи, се очертава в интервала 8, 10 декември, но е рано да се каже в момента дали ще са от дъжд или от сняг.

Ако всичко това се сбъдне, както в момента показват средносрочните модели, ще трябва бързо да се настроим за зимно шофиране, да прегледаме подготовката на автомобила за зимни условия, най вече състоянието на гумите и да караме по-внимателно, както трябва да се шофира при хлъзгави и мокри и заснежени пътища.

В петък, при следващото заседание на Синоптичната комисия, ще уточняваме дали нещата ще се случат така, както ги описваме днес, но каквото и да стане, време е вече зимата да се покаже и да ни върне към реалността след продължителната и топла есен. Защото народът е казал: дебел сняг – дебел комат.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Орлин Горанов пусна снимка от казармата: Същият съм си!

Снимки профили ФБ Орлин Горанов пусна снимка от времето, когато е отбивал военната си служба и предизвика голям интерес. На нея се оказа не само той, а и големия Иван Лечев, с който са били заедно. Изнамерих една снимка на батко ви Орлин, преди около 110 години по време на …

Блиц Новини
Великден за 60 000 българи в Гърция

Кадри БТВ Традиционно няколкото почивни и празнични дни българите пътуват към съседни дестинации. Най-предпочитана е Гърция пък и не е далеч, особено за хората в Западна и южна България. 58 000 българи празнуват Великден в Гърция. Това каза в предаването „Тази сутрин“ директорът на Института за анализи и оценки в …

Hell's kitchen
Много любов даде Хелс китчън на участниците

Кадри Нова ТВ и снимки социални мрежи В шоуто на шеф Виктор Ангелов много момичета не си тръгнаха с голямата награда, но намериха любовта покрай готвенето. Освен любовта между Митко и Симона, която се разви пред очите на цяла България, в кухнята на шеф Ангелов е пламната и друга любов …

error: Content is protected !!