fbpx

Първият преглед на колата може да е и при частници, за да няма опашки пред КАТ

източник:  24chasa.bg

Техническият преглед на автомобила преди първата му регистрация да е в частен пункт, а не в КАТ, предвижда проект на закон за пътните превозни средства, който е пуснат за обществено обсъждане.

Третият от проектозаконите, на които бе разделен Законът за движение по пътищата, се забави с месеци заради търсене на консенсус между КАТ и “Автомобилна администрация”. Така отпадна намерението на министерството на транспорта контролът на пътя да се извършва само и единствено от КАТ. Остава сегашната разпоредба– автобуси, камиони и таксита да се контролират и от инспектори от ДАИ.

Първоначалната регистрация на автомобилите както и издаването на номерата остават в КАТ, но първоначалният технически преглед ще се извършва в частни пунктове. С това нововъведение се разчита, освен да се намалят опашките и първоначалните прегледи да бъдат извършвани по – детайлно.

За да получат регистрация, автомобилите трябва да имат технически паспорт, който се издава от тези пунктове, данните от него влизат в регистър, който се води от Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация”.

Информацията, която се вкарва е идентификацията на колата, техническата изправност, маркировките по колата и частите ѝ, показанията на километража, данните за ремонти и дори за минали катастрофи.

Когато в пункта се установи подправяне, заличаване или друга интервенция в идентификационния номер (VIN) или манипулация на километража, незабавно се уведомява МВР. Тогава идентификацията на автомобила се извършва от МВР.

Проектът определя и начина за регистрация на тези нови пунктове, както и изискванията към техническите лица, които работят в тях.

Заличават се от регистъра лицата, наети в тези пунктове, когато са допуснали издаване на документ при интервенция на идентификационните номера на колата или километража. Заличените от регистъра могат да се върнат в него след 5 години.

Регистрацията, спирането от движение, възстановяването продължават да се извършват от МВР.

Един месец е срокът, в който този, който е придобил кола, трябва да я регистрира на свое име.

Талонът, или свидетелството за регистрация на автомобила, си остава в две части. Първата е за идентификация на превозното средство и удостоверява правото на разпореждане на собственика с превозното средство. Втората част е пак за идентификация, но се носи в колата.

Описани са и случаите, които дават право на служебно прекратяване на регистрацията, включително при повреда на идентификационния номер, но след решение на съда, както и ако три месеца след изтичането на срока на периодичния технически преглед автомобилът не е минал нов.

За първи път се регламентира и търговията с части втора употреба. Сделки с употребявани части за коли се извършват само ако едно от лицата е търговец, който трябва да е вписан в регистър. Той се води от кметовете на общините.

Вписани са и изисквания към мястото на съхранение, самите части се продават с търговска гаранция. При сделка с тях в дневници се въвежда информация откъде са придобити, идентификационен номер на автомобила, от който са взети, ако има такъв, описание на частта – вид, модел, марка, година на производство, сериен номер. Тези дневници се съхраняват 3 години.

Разписани са и изискванията за пунктовете за технически прегледи, както и към служителите им, и случаите, при които се отнема разрешението за дейността им. Сред тях са : когато разрешението за дейност е издадено на база на неистински документ, прегледът е извършен от лица, които не са в регистъра, когато пунктът не отговаря на изискванията и други.

За първи път се определят правила и за автосервизите, за тях се въвеждат регистрационен режим и изисквания, за да влязат в него. Със закона се правят и редица нови регистри.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Всички участници в един епизод събира „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Последният епизод всъщност ще е епизода за проглеждането, това, което всъщност е посланието на предаването, анонсира Мария Силвестър финалната история от „Бригада нов дом“. В него участие взимат всички семейства, на които бригадата помогна да си стъпят на краката. За проглеждането отвъд ограниченията, отвъд бариерите, отвъд всичко невъзможно, …

Блиц Новини
Йоана след „Ергенът”: Алек ме заблуди

кадри bTV Стюардесата Йоана, която отпадна от „Ергенът” на крачка от големия финал, заяви, че е била заблудена от Алек. Тя директно призна, че приятелят на майка ѝ е трябвало да го унижи при родителската среща, като го бутне в басейна, както е искал. Отвъд разочарованието, Йоана коментира, че Алек …

Блиц Новини
Подкрепа за Чоткин преди големия финал на Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Остана само да видим финалното готвене на двамата претенденти за голямата награда от 100 000 лв. Двамата готвачи, които ще се борят за нея в големия финал на „Хелс Китчън“ са талантливият Чоткин и изненадата на сезона Станислав. Димитър напусна кухнята на Ада завинаги на престижното трето …

error: Content is protected !!