fbpx

Първият звънец удари портмонето – 125 млн. лева

Началото на учебната година глътна 125 млн. лева от семейните бюджети. От тях 25 млн. лева е ДДС, което влиза в хазната всяка година, показват предоставени на „Монитор“ разчети на Националната агенция по приходите (НАП).

В тази цифра не влизат сумите, похарчени от родителите в китайските вериги или големите магазини. Причината е, че в отчетите на НАП отделна графа имат книжарите на дребно, а останалите пари, дадени за канцеларски материали минават в общия оборот.

За тази и миналата година през август ДДС-то, събрано от книжарите, е около 11-12 млн. лева, а през септември 2017 г. оборотите скачат с милион и данъкът добавена стойност достига над 13 млн. лева.

За септември тази година данъчните ще знаят след 15 октомври, когато изтича срокът за подаване на декларации от търговците.

Около първия учебен ден данъчните са започнали проверки и на онлайн търговците, които продават усилено учебни помагала, моливи, флумастери, чанти и приспособления.

От големите куриери в началото на месеца са изискани данни за извършените наложени платежи между физически лица през септември.

Не е тайна, че така при търговията в нета се укриват най-много обороти, но куриерските фирми са задължени да посочват в товарителницата си при всеки клиент какво разнасят. Алгоритъм при данъчните светва като червена лампа, когато има много превозни документи за товари на едно лице.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!