fbpx

Пълна прогноза за март месец: Идат градуси с амплитуда от 39ºC!

www.blitz.bg

Март ще започне с предимно слънчево и топло време, с максимални температури между 13° и 18°. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ето прогнозата за целия месец: Астрономическа справка В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 3 мин. и залязва в 18 ч. и 16 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 13 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 12 мин. и залязва в 19 ч. и 51 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 39 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 06.03 – новолуние, 14.03 – първа четвърт, 21.03 – пълнолуние, 28.03 -последна четвърт. Началото на астрономическата пролет е на 20.03 в 23 ч. и 58 мин. Климатична справка През март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг. Март е месец, характерен с големи аномалии и резки промени на времето.

В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни – около и над 30˚. Прогноза Тази година през март се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е между 5 и 7°, по Черноморието и в Южна България – между 6 и 9°, а в планините – между минус 8 и минус 3°. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв. м, в планините – между 60 и 90 л/кв. м. Най-ниските температури през март ще бъдат между минус 8° и минус 3°, а най-високите – между 20° и 25°. През март динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена и времето ще е променливо, с чести промени на температурите и фазата на валежите.

През първото десетдневие от месеца, въпреки честите промени, температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Месецът ще започне с предимно слънчево и топло време с максимални температури между 13° и 18°. На 2-3-ти март през страната ще премине атмосферно смущение и на места ще превали дъжд и сняг, но съществени валежи не се очакват. Температурите временно ще се понижат. Към 4-5-ти преносът на въздушни маси ще е от юг-югозапад и температурите бързо ще се повишат. Към 6-8-ми се очаква отново да премине атмосферно смущение, по което ще има валежи и понижение на температурите.

В края на първото десетдневие температурите отново ще се повишат. В началото на второто десетдневие температурите ще се понижат и до края на периода ще бъдат близки до нормалните. Времето ще се задържи динамично, с условия за валежи около 11-12-ти и към 15-17-ти март, като по преминаването на студените атмосферни фронтове в Северна и Западна България дъждът ще преминава в сняг. И през третото десетдневие времето ще запази динамичния си характер. Температурите ще бъдат близки до обичайните, като ще се понижават след преминаването на атмосферните смущения. Най-голяма вероятност за валежи има в периода 22-25-ти март и в края на месеца.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

error: Content is protected !!