fbpx

Пчелите са жизнено важни за оцеляването на хората

Пчелите са жизненоважни за оцеляването на селското стопанство, тъй като те опрашват растителността. Голяма част от храните се опрашват именно от пчелите. Сред тях са бадемите, ябълките, кайсиите, авокадото, боровинките, краставиците, патладжаните, гроздето, кивито, мангото, бамята, прасковите, крушите, ягодите, мандарините, дините и още много други. Без пчелите тези култури ще престанат да съществуват. Тъй като пчелите са от решаващо значение за съществуването на тези храни, ние трябва да ги защитим и съхраним. Така пчелите осигуряват храна не само за хората, но и за животните и местообитателите на околната среда.

Счита се, че едни от основните виновници за изчезването на пчелите, са пестицидите. Широкото използване на пестициди в селското стопанство нараства, а това оказва пагубно въздействие върху съществуването на пчелите. Хората също унищожават диви местообитания, в които пчелите традиционно получават храната си. Счита се, че пчелите опрашват около 80% от дивите цветя в Европа.

Някои пчелари пък се опитват да заменят естествения нектар със заместител, за да изхранят пчелите, но той не поддържа здравето им така както естествената природа. Пчелите получават целия протеин и всички въглехидрати, от които се нуждаят от цветния прашец. Няма заместител на естествената храна на пчелите.

Това обаче не са единствените фактори, които пречат на живота на пчелите. Сред тях са проблемите, свързани с изменението на климата в резултат от човешката дейност. Всъщност, истината е, че докато пчелите загиват заради хората, то и хората няма да бъдат здрави заради липсата на храната, която пчелите осигуряват. Това, че пчелите са в беда, е знак, че природната среда също е застрашена.

Смята се, че най-лесният начин всеки един от нас да допринесе за здравето на пчелите и за тяхното съществуване, е като се засадят цветя в двора или градинката. Важен е обаче разнообразният набор от цветя на повече места. Колкото повече цветя има, толкова по-голям е шансът пчелите да получат храната, от която се нуждаят, за да оцелеят. От нас зависи!

Източник www.puls.bg

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!