fbpx

Пухкав козунак по рецептата на баба, с който ще оберете всички точки на Великден

Щом отхапете от него, моментално ще ви връхлетят милите спомени от детството, свързани с трескавата подготовка за празника и отрупаната с лакомства трапеза

В навечерието сме на един от най-големите и светли християнски  празници – Възкресение Христово. Подготовката за празника започва още от началото на Страстната седмица.

Яйцата се боядисват обикновено на Велики четвъртък. Тогава се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове.

На Възкресение Христово на празничната трапеза задължително се отговява с великденски яйца и обредни хлябове и всички се „чукат“ с шарени яйца – за здраве.

В случай, че сте решили да се подготвяте в последния момент, на Велика събота от jenata.blitz.bg ще ви предложим една рецепта, с която да си приготвите страхотен и много ароматен козунак на конци. Щом отхапете от него, моментално ще ви връхлетят милите спомени от детството, свързани с трескавата подготовка за празника и отрупаната с лакомства трапеза.

Ето и списъка с продуктите, които ще са ви необходими за приготвянето на този вкусен козунак, който носи вкуса на детството:

2 кг брашно
400 гр. масло (илимаргарин)
400 гр. захар
500 мл. прясно мляко
60 гр. мая
10-12 яйца
2 супени лъжици ром
кората на 1  лимон
4-5 ванилии
1 чаена лъжичка сол

Начин на приготвяне: 

Най-важното нещо, което трябва да запомните, е, че стаята, която ще се вихрите и месите, трябва да е топла! Продуктите, които използвате, е добре да са със стайна температура.

Маята се размива с малко хладко мляко, 1 суп. лъжица захар и 1 суп. лъжица брашно. Трябва да се получи умерено гъста каша. Маята се оставя да втаса на топло.

Яйцата и захарта се разбиват в съд. Към тях се добавят останалото мляко, солта, ванилията, ромът и настърганата лимонова кора. Добавя се брашното, което преди това е пресято поне два пъти. Прави се кладенче, в което се изсипва бухналата мая и яйчената смес.

Замесва се меко тесто, като непрекъснато трябва да топите ръцете си в мазнината. Месенето продължава, докато тестото не поеме цялата мазнина и по повърхността му не се образуват мехурчета.

Колкото по-дълго време месите козунака, толкова по-пухкав ще стане. Тестото трябва да се удари поне 100 пъти в масата.

Готовото тесто се поръсва с брашно и се завива с топла кърпа. Оставя се да втаса на топло място, докато не увеличи обема си близо два пъти.

Общото време за втасване трябва да е минимум 1:30 часа. Най- добре е да го разделите на две втасвания по 45 минути. Единия път оставете тестото да си почине както е на топка, а втория – преди да влезе във фурната.

От замесеното с тези продукти тесто се получават 4-5 козунака.

След като тестото втаса, можете да го сплетете на плитки и да го поставите в тава за печене.  То трябва да заема 1/3 от съда, за да може тестото да бухне още в процеса на печене.

Втасалите козунаци се мажат с разбит жълтък, украсяват се с орехи или бадеми, посърват се със захар  и се пекат на умерена фурна.

Да ви е сладко! И светли празници!

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!