fbpx

Путин: Турски поток през България с гаранции от Брюксел

www.standartnews.com
Един от вариантите за продължаване на сухопътната транзитна линия на газопровода „Турски поток“ е по маршрута България-Сърбия-Унгария до газохранилището в австрийския Баумгартен. Това заяви руският президент Владимир Путин в обширно интервю за сръбските вестници „Политика“ и „Вечерни новини“ в навечерието на посещението си в Белград. Текстът на интервюто е публикуван на официалния сайт на Кремъл.

„Брюксел трябва да даде гаранции на заинтересованите от руския газ страни от Евросъюза, че негово политическо решение няма да провали плановете за продължаване на „Турски поток“, подчертава президентът Путин.

Той казва още, че уважава курса на Сърбия към членство в Европейския съюз и не се стреми да поставя Белград пред изкуствен избор. Същевременно определя доминирането на Съединените щати и Запада на Балканите като дестабилизиращ фактор в региона. „Още през 1999г. силите на НАТО, без санкцията на ООН, в продължение на два месеца и половина бомбардираха Югославия, откъсвайки насилствено от нея Косово.

„А през 2008 г. Вашингтон и неговите съюзници подкрепиха нелегитимното провъзгласяване на косовската независимост“, посочва руският президент.

По думите му, Русия осъзнава сложността на Балканите и ги разглежда като пространство за конструктивно сътрудничество. „И днес Русия има тук много приятели, сред които особено място заема стратегическият партньор Сърбия“, казва в заключение Владимир Путин.

Путин удобно забравя поради какви причини се стигна до провъзгласяването на независимостта на Косово. Това стана поради оттеглянето на Сърбия от Дейтънското споразумение за разширена автономия на областта Косово. Милошевич направи тази стъпка, въпреки че знаеше последствията. Днес, за да гали слуха на своите сръбски домакини, Путин ги нарича стратегически партньори. Тук обаче той вътрешно не забравя примера с Тито – сърбите водят политика на взаимната изгода, но никога не се обвързват с подчинено положение спрямо Русия и Путин знае червената линия, която не може да престъпва в отношенията си със Сърбия. Стратегически важната страна за Путин с оглед на неговите геополитически цели е именно България с нейното централно положение на Балканския полуостров. И затова се стреми да я подчини чрез сервилното управление на партии като БСП, ГЕРБ, „Атака“ и пр. С реверанса си към Сърбия Путин цели да предизвика ревността и рвението на слугите си в България, за да му служат по-усърдно, като обърнат гръб на Европейския съюз.

Като гледам каква помия се сипе непрекъснато срещу Русия от страна на българите, ако съм на мястото на Путин ще си помисля дали да мине през България… или докато не се извинят…

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!