fbpx

Проф. Константинов стряскащо: Съвсем близо е голямата опасност Турция и Гърция да се „сбият“, а българската армия…

Моментална реакция след антибългарската постъпка на македонския премиер Зоран Заев липсваше както от страна на премиера Бойко Борисов, така и на президента Румен Радев. Това каза пред „Фокус“ политическият анализатор проф. Михаил Константинов.

Той уточни, че основните политически сили се обвиняват за неща, за които самите те могат да бъдат обвинени, в случая бавната реакция по такъв важен външнополитически въпрос.

По-бързи действия от страна на президента са необходими и по въпроса за българската армия, коментира политическият анализатор. „Аз не виждам през последните 25 години някой да е направил нещо особено полезно за българската армия. Всички правителства през тези години могат да бъдат обвинени в неглижиране на проблемите в армията ни. А която държава няма армия, ще се наложи да храни чужда армия – това е една стара мисъл на Наполеон. Прав е президентът Румен Радев, че трябва да се действа по-интензивно, но това трябваше да се направи още от предишните правителства. Каквото било – било, дано сега с общи усилия институциите в България обърнат нужното внимание на армията, за да я подготвят за съответните заплахи. Цялата политическа класа трябва да е обединена в лицето на тези опасности: няма управляващи и опозиция, няма ГЕРБ и БСП – трябва да има само национален интерес“, коментира проф. Михаил Константинов.

Той обясни, че ако Гърция и Турция се „сбият“, както често е било в миналото, България ще стане основен фактор на южния фланг на НАТО и отговорностите ѝ многократно ще нараснат. Възможно е Турция да замрази членството си в Алианса, прогнозира анализаторът.

Проф. Константинов допълни, че тези опасности са съвсем близо и е време българската армия да бъде подготвена за тях.

Той коментира и заформилия се задочен спор между президента и управляващите около несебърския бос Димитър Желязков. „Свързаността между политиката и престъпността, особено по Черноморието, където е най-видна, трябва да бъде прекратена. Господин Димитър Желязков е консултант в една фирма, в която изпълнителен директор е бившия шеф на полицията в Бургас, на който брат му е шеф на затворите. Отново същата обвързаност.

Една от основните функции на българският президент е да бъде обединител на нацията. Това не значи, че той няма право да критикува отделни порочни практики, напротив, има пълното право, и даже бих казал и моралното задължение. Но президентът не трябва да оставя чувството, че е на страната на една от двете политически сили“, посочи още той.

Политическият анализатор проф. Михаил Константинов каза още, че е комично да се търси вината в определена партия за създалата се ситуация по отношение на Димитър Желязков, и уточни, че това е порочна практика, която трябва да бъде постепенно изоставена.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Всички участници в един епизод събира „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Последният епизод всъщност ще е епизода за проглеждането, това, което всъщност е посланието на предаването, анонсира Мария Силвестър финалната история от „Бригада нов дом“. В него участие взимат всички семейства, на които бригадата помогна да си стъпят на краката. За проглеждането отвъд ограниченията, отвъд бариерите, отвъд всичко невъзможно, …

Блиц Новини
Йоана след „Ергенът”: Алек ме заблуди

кадри bTV Стюардесата Йоана, която отпадна от „Ергенът” на крачка от големия финал, заяви, че е била заблудена от Алек. Тя директно призна, че приятелят на майка ѝ е трябвало да го унижи при родителската среща, като го бутне в басейна, както е искал. Отвъд разочарованието, Йоана коментира, че Алек …

Блиц Новини
Подкрепа за Чоткин преди големия финал на Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Остана само да видим финалното готвене на двамата претенденти за голямата награда от 100 000 лв. Двамата готвачи, които ще се борят за нея в големия финал на „Хелс Китчън“ са талантливият Чоткин и изненадата на сезона Станислав. Димитър напусна кухнята на Ада завинаги на престижното трето …

error: Content is protected !!