fbpx

Проф.д.-р Кантарджиев разкри има ли морбили в България и даде ценен съвет на родителите

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.д-р Тодор Кантарджиев коментира в „Тази сутрин” по БТВ опасността от морбили (дребна шарка) в България.

Ето какво каза Кантарджиев:

„За тази година в България имаме два пъти по-малко случаи на възпаление на мозъка, причинени от вирус. През лятото най-честите инфекции са вследствие на мръсни ръце и храните, които се причиняват от бактерии, както и от мръсната вода.

В България през късната пролет на 2017 година бе внесен вируса на морбили от семейство, което е работило в Германия и е пребивавало в Румъния. 140 деца в Столипиново и 20 деца в Пазарджик се разболяха. Овладяхме, обаче положението и не тръгна епидемия.

Аз призовавам деца, които не са имунизирани и са по-малки от една година, да не бъдат водени в страни около България, където има морбили – Северна Гърция, Румъния и Източна Сърбия.

Това го казвам заради опита в Столипиново – 40% от децата, по-малки от една година, бяха неваксинирани.

Иначе, когато ваксината бъде поставена, след 21 дни вече си защитен от вируса.

Болестта се предава най-често след ухапване от комар и от птици. Ако се засегне мозъка, симптомите са очевадни и трябва да се направят изследвания с кръв и урина.

Виждал съм хора, които са ослепявали след прекарано морбили.”

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!