fbpx

Проучване: Мнозинството от германците не броят САЩ за съюзник

kanal3.bg

Немското одобрение за отношенията с Америка пада с цели 17% само за една година
Американците и германците са остро разделени около десетилетното дългогодишно партньорство на техните страни, според проучване на общественото мнение от Pew Research Center, съобщава Си Ен Ен.

Около 70% от американците описват американско-германските отношения като добри, докато 73% от германците твърдят, че връзката им е лоша, което според Pew е „рязко увеличение на отрицателната оценка от 2017 г. насам“. Миналата година около 56% от германците са заявили, че отношенията на страната им със САЩ са лоши.

Проучването, проведено през септември сред 1006 възрастни в САЩ и 1002 в Германия, установи, че „американците и германците гледат съвсем различно на отношенията между техните страни.

Анкетираните имат различно мнение не само по отношение на взаимната им връзка, но също и за значението на външната политика на отсрещната страна и дали двете страни трябва да си сътрудничат повече или по-малко.

Докато 70% от американците заявяват, че Съединените щати трябва да си сътрудничат повече с Германия, само около 41% от германците смятат, че тяхната страна трябва да работи по-тясно със САЩ.

Когато става дума за важни партньори във външната политика, германците продължават да идентифицират французите като най-важни или вторите най-важни партньори, а само 35 на сто споменават САЩ – в сравнение с 43 на сто през 2017.

За американците – Великобритания Китай и Канада са трите споменати страни, а едва 9% идентифицират Германия като важен партньор.

По-голямата част от германците смятат, че те трябва да бъдат по-независими от САЩ по отношение на външната политика, докато повечето американци искат да останат близки с Европа.

Германското отношение към Америка се променя особено след избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединените щати. През юли Тръмп нарече своята НАТО съюзничка Германия „заложник на Русия“ заради енергийната зависимост.

Независимо от драстичните различия в проучването обаче, американските и немските граждани се съгласуват около важността на пакта на НАТО, ползите от свободната търговия и разходите за отбрана, сочи доклада.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!