fbpx

Протойерей Йоан Куков: Защо държавната власт ни вкарва в папопочитание, Свети Георги е по-важен

Снимка: Божидар Любенов, архив

Ние почитаме Свети Георги като покровител на нашата родина. Един от най-големите покровители на България, каза пред БНР протойерей Йоан Куков, който е председател на храм “Св Георги“ (ротондата в София), по повод днешния празник Гергьовден.

„Особено в тези дни, когато посрещаме папата и има някаква такава еуфория, си спомняме и за свети Пимен Зографски, на когото в началото на XVII век Св. Георги се явил, когато бил зографски йеромонах, и му дал един посох и казал: „Иди паси моя народ“. Защото тогава имало пак такава една експанзия католическа, униатска, и униатството заплашвало нашата родина, и тогава Св. Георги, който ни покровителства като православен народ, изпратил Св. Пимен Зографски и Св. Пимен Зографски в това смутно време като народен будител строял храмове, проповядвал, обикалял цялата страна, построил 300 храма, 22 манастира, някои, от които лично изографисал, един от тях е Черепишкия манастир, в който е бил погребан. Тъй, че Св. Георги не ни оставя никога“, разказа той в интервю за предаването “12+4“ по програма “Хоризонт“.

Той обясни и за чудесата на светеца:

„(Убиването на змея до град Вирит – бел.ред.) е едно от първите му чудеса, които извършва след прославата му. Още има и много изцеления, много освобождения на пленници, както го възпяваме в неговия тропар, като защитник на бедните, целител на немощните – много чудеса извършва той и днес чудотвори.

Храмовият празник на Ротондата ще бъде отбелязан с божествена света литургия, както е по традиция, каза той.

За настоящата визита на папата протойерей Йоан Куков коментира:

„Мисля, че Св. Георги е по-важен от папа Франциск и заради това нямах възможност да следя неговите прояви. Не считам, че това е нещо кой знае какво, въпреки че държавната власт му отдава толкова голямо значение. Не виждам защо трябва да ни вкарват в някакво папопочитание, след като на всички е известно, че ние сме традиционно православни християни и 70% по статистика са източноправославни християни, а не католици“.

Като продължение на горните мисли имам въпрос: Кой покани папата точно на празника на Свети Георги, който се празнува като национален празник? Или това е „изненада“ и за управляващите?

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

Блиц Новини
Въпрос за планети провали Радо от Сливница в „Стани богат“

Кадри бТВ Радослав Иванов от Сливница достави удоволствие на зрителите с играта си в „Стани богат“ тази вечер. Радо, който изгражда системи за видеонаблюдение и прави исторически възстановки на ключови битки от българската история, не се затрудни с първите пет въпроса и стигна лесно до първата си сигурна сума от …

Блиц Новини
Скандалният Емрах Стораро се навърта около Натали Трифонова

кадри bTV, Инстаграм/Натали Трифонова Безспорно най-големият скандал в “Денсинг старс” до момента е целувката, която залепи Емрах Стораро на партньорката си Веселина по време на тангото им. Непозволеният интимен контакт би бил причина поп фолк певецът веднага да изхвърчи от шоуто във всяка страна, но явно не и в България. …

error: Content is protected !!