fbpx

Просто съвпадение или може би нещо повече? Днес е голяма дата за българското гребане

Днешната дата, 6 април, се оказва една от най-важните за България в спорта гребане. Две наши олимпийски шампионки са родени днес. Това са Ваня Гешева и Румяна Нейкова.

Ваня Гешева е родена на 6 април 1960 г. в с. Брестовица, Пловдивско. Учи в Спортно училище „Васил Левски“ в град Пловдив. Тренира гребане при треньора Надежда Василева. Печели първия си бронзов медал на Световно първенство още през 1977 година в двойка каяк, когато е само на 17 години. Година по-късно има сребърен медал от четворка каяк.
В националния отбор треньор последователно е Недялко Петров и Дамян Дамянов. Вицешампион от летните олимпийски игри в Москва през 1980 г. в дисциплината едноместен каяк. Печели сребърен медал от Световното първенство в Тампере (1983). Световен шампион от Монреал през 1986 г.
Олимпийска шампионка на едноместен каяк от игрите в летните олимпийски игри в Сеул през 1988 г.. От същата олимпиада тя печели и сребърен медал на каяк К-2, както и бронзов на каяк К-4. Ваня Гешева е единственият спортист в историята на България, който печели златен, сребърен и бронзов медал за една Олимпиада.
След приключване на спортната си кариера работи в системата на МВР. Инспектор в Детска педагогическа стая. Служител Центъра по бойна подготовка и спорт на МВР.
Председател е на Спортен клуб по кану-каяк „Левски“. Член на Управителния съвет на Българската федерация по кану-каяк и на Спортен клуб по кану-каяк „Левски“. Председател на Българската асоциация на спортистите олимпийци и член на Изпълнителното бюро на БОК.

Румяна Нейкова е родена е на 6 април 1973 г. в град София. Започва да се занимава с академично гребане през 1985 г. в „ЦСКА“ (София) под ръководството на Верка Алексиева. Отначало не се състезава индивидуално, а в отбор от две или четири гребкини на лодка. Първия успех идва през 1989 г. като е световна вицешампионка за девойки, а през следващата година става световна шампионка за девойки. Завършва Спортно училище „Генерал-лейтенант Владимир Стойчев“ (София).
На 01.05.2003 г. подписва с Клуб по академично гребане „Черно море“, в този клуб се състезава до края на спортната си кариера.
Участва на летните олимпийски игри в Барселона и летните олимпийски игри в Атланта. По-късно се ориентира към скифа и печели първия си медал на световното първенство-бронзов (1999). На летните олимпийски игри в Сидни остава втора, след беларускинята Екатерина Карстен, като победителката е била определена едва след фото-финиш.
Неин съпруг е известния български състезател и треньор по гребане Свилен Нейков. През 2001 г. се ражда големият ѝ син Емил, а през 2006 г. и малкият – Марио.
През 2002 г. и 2003 г. печели златни медали от световните първенства в Севиля и Милано и стана единствената българка с два златни медала от световни първенства по гребане. На първенството от 2002 поставя нов световен рекорд на скиф от 7:07 минути. На олимпийските игри в Атина остава трета, след германката Катрин Рутшов-Стомпоровски и Екатерина Карстен.
На световното първенство през 2005 г. в Гифу, (Япония), Румяна Нейкова и Миглена Маркова печелят сребърни медали на двойка-скул. На световното първенство в Мюнхен, през 2007 г., печели сребърен медал. Месец по-късно спечелва титлата на Европейското първенство в Познан. На петата си олимпиада, летните олимпийски игри в Пекин е олимпийска шампионка в дисциплината скиф с резултат от 7:22:32 минути.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!