fbpx

„Прозрачност без граници“: България става разграден двор. Бизнесмените ще си купуват партии за 1 милион

Решението да се намалят партийните субсидии от 11 лв. на 1 лв. за получен глас и да се разреши на партиите да получават финансиране от фирми ще превърне държавата в разграден двор. Това заявяват в своя позиция от организацията „Прозрачност без граници“. Те определят законодателното решение като „писано на коляно“ и посочват, че то отваря вратата за множество негативни явления, предаде mediapool.bg.

Безконтролното финансиране от страна на бизнеса не е разрешено дори в най-либералните държави, пишат от организацията.

„Неограниченото по размер получаване на дарения от юридически лица (дори това да означава, че една партия може да получи 1 милион само от една фирма и да се превърне в частната партия на фирмата-дарител; такава практика не е допустима дори в либералната политическа система на САЩ; доказателство за грешната посока на промени в българското законодателство е и вчерашното решение на парламента в Австрия, който след корупционен скандал въведе лимит от 7500 евро за отделните дарения от бизнеса и общ лимит от 750000 евро на всички дарения, които една партия може да получи в рамките на една календарна година“, посочва се в становището.

Друг проблем е, че промените разрешават партиите да се финансират и от държавни или общински фирми. Тази практика бе широко използвана за източване на такива дружества в миналото.

Освен това се дава възможност партиите да получават пари и от фирми, участващи в обществени поръчки или пък концесионери, които са директно зависими от държавни решения.

„Асоциация „Прозрачност без граници“ счита, че законодателството трябва да гарантира финансирането на политическата дейност в България в съответствие с водещите демократични стандарти, а не да напасва закона спрямо практиките за заобикаляне и нарушаване на съществуващите закони и стандарти спрямо балканските нрави и теснопартийните сметки. В тази връзка продължаваме да настояваме, че най-съществените проблеми при финансирането на политическата дейност са свързани с неефективния контрол върху финансирането на политическите партии и на предизборните кампании”, посочва се в становището.

Май и медийте са засегнати от намаление на субсидията, но трябва най-после да се разбере, народа не вярва на партйте /всички/ и пари не им дава.
След като е могло в миналото без субсидия и сега може.
Да се съберат партйте и да вземат решения, но да нямат право:
– да получават дарения от всякакъв вид фирми /общински,държавни,частни и чуждестранни/.
– да получават дарения над определен размер :
Да се задължат да водят стриктно счетоводство и да се контролират от НАП.
Лично аз не вярвам,че ще се намери фирма която да даде 1 милион на партия,защото само ще му ги откраднат и излъжат.
Партийте нека да използват по-мащабно партийната агитация чрез използване на интернет, партийни сайтове и други форми.
Държавната хранилка да престане. Сега е редно да се каже с икономисаните пари колко детски градини ще се построят и къде.
Политиците следва да знаят,че ако се представят добре народа може и за тях да започне да събира капачки .

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Магдалена, Валерия и Екатерина неразделни след „Ергенът“

Кадри социални мрежи Постъпката на последният Ерген сплоти отхвърлените дами. Много тежки мигове преживяха финалистките в „Ергенът“ 3 след като стана ясно, че нито една от тях не е спечелила любовта на Алек Младенов и тяхната приказка не завърши с пръстен. Голямото разочарование бе изписано на лицата им и до …

Блиц Новини
Кадиев към Ерген № 3: Защо ти трябва при жива майка да се жениш?

Кадри БТВ и социални мрежи Неочакваният край на романтичното риалити „Ергенът“ предизвика множество коментари. Много хора осъдиха Алек Младенов за решението, което взе да не се обвърже с нито една от останалите две фаворитки и особено начина, по който го направи. Той им каза своето решение чрез видео, без да …

Блиц Новини
Емоционален финал на „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Зрителите се сбогуваха емоционално с „Бригада нов дом“. Снощи бе излъчен последният за този сезон епизод, отново много силен и изпълнен с емоции, докосващи сърцата на мнозина. Бригадата с помощта на множество доброволци направи един удобен и уютен дом за незрящата Божидара и нейната майка. Новата бригада под …

error: Content is protected !!