fbpx

Продавачка на плодове и зеленчуци в Пловдив показа как да защитим правата си пред НАП

Продавачка на плодове и зеленчуци на пазар в Пловдив без касов апарат спечели на първа инстанция дело срещу Националната агенция за приходите. Решението е на административния съд. С постановлението си магистратите отмениха запечатването на открития щанд от данъчните до окончателното решение на спора, разказа trafficnews.bg.

Служители от Агенцията по приходите направили проверка през ноември миналата година на пазара на улица „Младежка“ в Пловдив дали за продажбите от сергиите се издават касови бележки.

Инспекторът от НАП си купил от Величка Колева 770 грама ябълки за 1 лв. и 31 стотинки. Но за покупката си не получил касова бележка.

Величка Колева казва, че няма фискално устройство, защото предлага плодове и зеленчуци от дворното си място в село Стоево. Тя сама ги отглежда и според закона за ДДС не е задължена да регистрира продажбата им.

Без устройство за отчитане на оборота и без документ, че е регистриран земеделски производител обаче, жената получила акт и заповед сергията и да бъде запечатана за 10 дни.

Величка Колева: Притеснението беше голямо, разболях се, може да не е кой знае колко глобата, обаче за мен това е нещо, защото аз сама се трудя. Цяло лято съм пътувала с две чанти, за да изкарам два лева за семейството си.

Със семейна подкрепа жената обжалвала заповедта в Административния съд. Пред магистратите тя представила документ, подписан от кмета на Стоево, че е производител на ябълки, круши, бадеми, орехи и зеленчуци, които отглежда в двор от един декар.

В решението на съда е записано, че пазарът на улица „Младежка“ не е борса или стоково тържище, а открити щандове и затова производителите могат да продават без касов апарат, предаде БНТ. Запечатването на сергията е спряно, а данъчните са осъдени да платят 510 лева разноски по делото. От НАП заявиха, че ще обжалват пред Върховния административен съд, а редовните проверки на пазара ще продължат.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!