fbpx

Програмата “Коперник” установи огромни аномалии в климата

Снимка: pixabay

Дългосрочните тенденции сочат, че основният двигател за повишаването на средните температури са именно парниковите газове, причинени от човека

Аномалиите, свързани с климатичните промени на Земята, ще зачестяват. Едни от тях са горещите вълни, които застигнаха Европа и рязко повишиха живака и у нас. Очаква се те да стават още по-интензивни с нарастването на глобалните температури, пише „Труд„.

Това прогнозира експертът по температурни аномалии Фрея Вамборг от Службата за изменения на климата в рамките на програма “Коперник” (C3S) по повод данните, че юли е бил най-горещият месец, откакто се води статистика.

Наблюденията са именно от “Коперник”. Наричат водещата програма на Европейския съюз още “Очите на Европа върху Земята”. Тя е инструмент за мониторинг на атмосферата, хидросферата и земната повърхност с цел подобряване на живота на гражданите и тяхната сигурност. Програмата се изпълнява с помощта на група спътници на ЕС, наречени “Sentinel”, които предоставят данни за планетата ни от космоса.

Според последния доклад на Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC), горещите вълнє вероятно вече са се увеличили в някои части на света, уточни Вамборг.

По думите й фактът, че юли е бил най-топлият дори и само с 0,004 градуса по Целзий спрямо предишния рекордьор – юли 2016, е показателен за това, че ще продължим да наблюдаваме глобално затопляне в дългосрочен план, ако продължим да отделяме парникови газове.

“Трябва да се подчертае, че двата най-топли месеца юли в историята са се случили само през последните четири години, е един от начините да напомним на хората, че глобалните температури явно са се повишили от прединдустриалната ера: не само тези два месеца бяха топли, но и месеци, години и десетилетия и пред тях”, казва климатологът.

Дългосрочните тенденции сочат, че основният двигател за повишаването на средните температури са именно парниковите газове, причинени от човека. “Има и други фактори. Те включват количество слънчева радиация, вулканични изригвания или естествени аерозоли (напр. прах, дим от горски пожари), но също така и други човешки фактори, като причинени от нас аерозоли.

Има и фактори в самата климатична система, където всички компоненти – океан, земя, атмосфера и т.н. – взаимодействат и влияят. Един такъв пример са събитията от климатичния феномен Ел Ниньо”, посочи Вамборг.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!