fbpx

Прогноза: Горивата ще поскъпнат идните месеци – поне с 10 ст. отгоре

Горивата ще поскъпват и през следващите месеци с около 10 стотинки, прогнозира енергийният експерт Мартин Владимиров.

Според него цената на суровия петрол е скочила с 50% от началото на годината и продължава да расте на световните борси, пише trafficnews.bg.
„Предполагам, че в рамките на 10 стотинки можем да видим поскъпване на бензина, но, разбира се, това никога не е сигурно, тъй като пазарът е твърде динамичен. Хората винаги смятат, че плащат твърде много. Да, цените на горивата в България по принцип са малко по-високи спрямо това, което е като покупателна способност на българина, но нека не сравняваме цените на едро и на дребно в Европа, плащаме най ниските цени на дребно в ЕС“, пресметна той пред БНР.

Проверка на TrafficNews показва, че за седмица бензин А-95 поскъпва с 3 стотинки, а за месец с 8. За последните три месеца за литър от най-масовото гориво обаче плащаме средно с 26 стотинки повече.

По данни на сайта fuelo.net, който следи динамиката в цените у нас и по света, днес средната цена на бензин А-95 е 2,20 лева. Най-ниската цена е 1,97 лв. на бензиностанция в Поморие, както и за 1,99 в Пазарджик. В страната ни обаче можете да заредите и за 2,41 лв., в района на Калотина.

При дизела цените се държат по-стабилно. Там за изминалата седмица литърът дори поевтинява, макар и само с 1 стотинка. От началото на годината обаче цената е с 16 стотинки нагоре. Днес средната му стойност е 2,30 лева за литър.

Разликата в цените на горивото в градовете от големите вериги бензиностанции обясняват в различната конкуренция на пазара, а в и различните възможности за доставка.

Дали са възможни ценовите рекорди от есента на 2018 г. все още не е ясно, а и експертите не се наемат да коментират. Тогава литър А-95 струваше почти 2,40 лв. След това цените тръгнаха надолу, като най-ниски бяха в края на януари тази година – 1,94.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!