fbpx

Проверка разкри, че водата на Перник отивала в Радомир

кадър bTV

Извънредната проверка на Министерството на околната среда и водите на язовир „Студена“ установи редица нарушения, съобщават от ведомството.

Тя беше проведена след заповед на ресорния министър Нено Димов на 29 ноември 2019 г., във връзка с водната криза в Перник.

Екоекспертите са установили неправомерно отклоняване на води от водоема. При извършения оглед на водоизточник „Врелото“, захранващ яз. „Студена“, е констатирано, че водата постъпва във водовземна шахта, като малка част от нея се отвежда към язовир „Студена“.

От шахтата, посредством тръба, водата отива в помпена станция „Крапец“ и водоснабдява град Радомир. Тази схема на подаване на вода към град Радомир е позволена единствено в условията на аварийна ситуация. За такава обаче МОСВ не са уведомени.

От проверката е станало ясно още, че помпената станция за водоснабдяване на град Радомир не работи и водното количество от водовземната шахта прелива и по дерето се включва в язовир „Студена“. Работата на помпената станция е преустановена едва на 28.11.2019 г.

От МОСВ допълват, че това съвпада и с изпратената от ВиК-Перник справка за по-голям приток на 28.11.2019 г. от посочвания до този момент към язовир „Студена“.

Експертите на МОСВ са констатирали още, че ВЕЦ „Студена” не работи и липсва устройството, което отчита количествата вода, които се черпят от язовира. От ведомството посочват, че не са уведомени за демонтирането му.

Установено е, че савакът, през който се подават води за двете промишлени предприятия в Перник „Стомана индъстри“ и „Топлофикация-Перник“, е затворен и запечатан с хартиена лепенка на ВиК и в момента на проверката не се подава вода за промишлени нужди.

МОСВ посочват, че проверките ще продължат, като ще бъде изискана информация от електроразпределителното дружество за електрическа енергия, ползвана от Помпена станция „Крапец“, за да се докаже по безспорен начин какво количество вода е отклонявано към град Радомир и не е постъпвало в язовир „Студена“.

Ще бъде изискана и справка за помпената станция, която взима вода за водоизточник „Сиреняците“, за да се установи дали същата е работила и дали е било необходимо включване на водовземане „Врелото,“ имайки предвид че дружеството има разрешителни за питейни води за град Радомир от подземни води.

Ще бъде направен и пълен преглед на водоснабдяването на град Радомир от подземни води, какви количества са ползвали последните 6 месеца и дали е имало нужда за допълване. Ще бъде изпратено и писмо до прокуратурата за установяване дали помпена станция „Крапец“ е работила в извън авариен режим.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!