fbpx

Провалената масова приватизация! Едва 20% от боновите книжки са със стойност

Investor.bg

Разходите по продажба на акции са около 50 лв., което води до реална стойност от 0 лв. или под нула за 80% от книжките

Е, може и да сте имали някакви съмнения, но сега вече е напълно ясно – масовата приватизация се оказа пълен провал. Само около 20%, или 17 от 81-те приватизационни фондове, имат реална стойност на бонова книжка от над 0 лв., показва анализ на Investor.bg.

Повечето учредители на приватизационни фондове са в добро финансово състояние, но стотиците хиляди вложители остават излъгани.

И още един парадокс. Планира се малкото учредители фондове, които са създали стойност за вложителите си, вместо да ги източат, като „Стара планина холд“ АД (приватизационен фонд Централен) да бъдат наказани. Наказанието ще бъде под формата на това боновите книжки да влязат във специален инвестиционен фонд, който да стане основен акционер в развитите фондове (както и в източените фондове, но там стойността е 0 лв.). Планира се на даден етап акциите да бъдат разпродадени от този специален инвестиционен фонд и парите да влязат в Сребърния фонд.

Ето защо е изключително важно притежателите на печеливши бонови книжки да вземат мерки, за да не попаднат акциите им в този специален инвестиционен фонд. 90% от акциите в него ще са с изключително ниска стойност.

Как да се предпазим от попадането в специалния инвестиционен фонд?

Просто трябва да отидете в лицензиран от Комисията за финансов надзор инвестиционен посредник (каквито са и банките) и да прехвърлите акциите си в своя лична клиентска подсметка към посредника. Един вид, нещо като депозиране в даден посредник, който да ги съхранява. Защото в специалния инвестиционен фонд ще влязат само акциите, които стоят без надзор от инвестиционен посредник, тоест – са директно в Централен депозитар (т. нар Регистър А).

Какви са разходите по продажбата на бонова книжка?

Разходите по продажба на акции възлизат на около 50 лв., което води до реална стойност от 0 лв. или под нула за 90% от боновите книжки. Това са разходи за продажба в полза на Централен депозитар АД, Българска фондова борса АД и инвестиционния посредник, каквито в България са около 100 компании, включително банките. При посредниците тарифите са различни и в някои случаи възлизат на дори 40 евро на сделка. Към въпросните средно около 50 лв. разходи по продажбата не влизат транспортни разходи (защото посредниците с ниски тарифи са основно в София и големите градове), разходи за пълномощни, удостоверения за наследници и други. С две думи, за много хора операцията няма да има икономически смисъл на фона на цените на фондовете (които може да сравните по-долу).

Как да разберете в кой приватизационен фонд са вложени боновите Ви книжки?

Най-лесното е да намерите боновата си книжка. Там са записани кодове на приватизационните фондове. В специална статия на Investor.bg срещу всеки код може да видите текущото име на фонда.

Също така, ако имате електроенен подпис или ПИК от НАП, можете да проверите какви акции имате безплатно в сайта на Централен депозитар АД на адрес https://ewallet.csd-bg.bg/. Срещу над 20 лв. тази информация може да ви предостави и инвестиционен посредник.

Кое е било най-добрият вариант?

Най-добрият вариант е бил да вложите боновата си книжка директно в голямо и печелившо предприятие, като Соди Девня. Ако това е така, в момента имате значителни дивиденти от „Солвей Соди“ АД, както и акции, но те вече не се търгуват на фондовата борса и за тях следва да питате в темата във форума на Investor.bg за непубличните акции.

Дивидентите на „Солвей – Соди“ АД са в размер на близо 140 лв. за последните 17 години, включително 131 лв. на акция или 830 млн. лв. до 2016 г., плюс още 167 млн. лв. за 2017 г. Поясняваме, че по време на масовата приватизация през 1995-1998 г. не беше задължително да се влага в приватизационен фонд, а можеше да се влага и директно над 1000 компании.

Кои са тези „късметлийски“ фондове, в които е трябвало да се вложи, за да може текущата стойност на бонова книжка да е над 50 лв.?

Над 100 лв. носят боновите книжки в само 9 бивши приватизационни фонда – почти само 10% от всички 81 бивши приватизационни фонда.

За изключителен късметлия или далновиден инвеститор може да се считате, ако сте вложили боновата си книжка в „Стара планина холд“ АД (ПФ Централен), където би имала текуща стойност от 1 860 лв. плюс дивиденти за последните 5 години. Вижте целия списък в таблицата!

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа!

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!