fbpx

При някои по-често, при други по-рядко: Защо ни прилошава в колата

Няма нищо по-неприятно от това почивката да започне с гадене, когато се возим в автобус, кола или пък някакъв плавателен съд. Това неразположение е по-силно изразено при някои хора, отколкото при други, както и при малките деца. Смята се, че то съществува, тъй като човекът е започнал да използва тези средства на придвижване твърде скоро и все още видът ни не се е адаптирал към тях, пише lifestyle.bg.

Физиологичната причина е много по-интересна и някак неочаквана. Когато се возим, тялото ни е статично – обичайно сме седнали, докато същевременно вестибуларният ни апарат (органът, който отговаря за позицията и равновесието на тялото ни) възприема, че се движим. В морето пък всичко изглежда еднакво и няма точки, спрямо които да се ориентираме, че се движим. Всичко това кара мозъка ни да се обърква, тъй като получава смесени сигнали и не може да разбере движим ли се, или стоим на едно място, тъй като има доказателства и за двете.

В такива случаи той решава да се презастрахова. Преценява, че явно халюцинираме, което означава, че сме се отровили с нещо. Защитната реакция е да ни накара да повърнем, за да се отървем от предполагаемата погълната отрова.

Положението се влошава, ако погледът ни е насочен надолу към телефона или книгата, която четем. Това затвърждава усещането, че сме неподвижни, докато вестибуларният ни апарат твърди друго. За да си помогнем, е необходимо да гледаме през прозорците, особено напред.

Известно е, че ако ние шофираме колата, не ни прилошава. Това е така, защото мозъкът ни разбира, че ние управляваме движението, т.е. наистина се движим и това не е халюцинация.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!