fbpx

При какви обороти двигателят се износва най-малко

auto.blitz.bg

Всеки шофьор, който се е сблъсквал със сериозни ремонти на двигатели или просто иска да бъде внимателен с автомобила си, се е замислил за начините, по които трябва да се експлоатира двигателя на автомобила.

Дали да го използва на ниски обороти за намаляване на разхода на гориво, или да дава газ до дупка, така че свещите добре да се  самопочистват и да има по-малко нагар по частите?

„Златна среда“

В нея няма нищо хубаво. В този случай, тягата на двигателя ще се чувства добре, но частите ще се износват много бързо. Шофьорът сякаш ограничава скоростта на въртене на частите в двигателя, а това увеличава натоварването . В резултат – голямо износване.

Газ до дупка

От големите обороти има твърде малко смисъл. Освен огромния разход на гориво, ще получите повишаване на температурата на маслото. Поради това, то ще стане по-течно и няма да може адекватно да образува масления филм върху частите – така желязо ще трие в желязо. Ако постоянно експлоатирате двигателя на високи обороти, то износването му ще е още по-бързо отколкото при задържане.

Кой тогава е оптималният вариант, когато износването е близо до нула?

За всеки двигател, това е индивидуален въпрос, за да разберете точните данни, можете да зададете този въпрос в интернет търсачките. „оптимални обороти“ и марката и модела на вашия автомобил.

Но освен това има и общи препоръки, които са подходящи за повечето масови автомобили, които се използват всекидневно. Оптималната скорост на двигателите на тези автомобили е от 2500 до 3500 оборота в минута.

Именно при тези обороти върху частите на двигателя се нанася масло с оптимална дебелина на филма и те извършват движенията най-лесно./auto.blitz.bg

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!