Приятелка ми издаде тайната си рецепта за перфектната пица, всички полудяха по нея!
- By : Vihrogon
- Категория: Блиц Новини
Когато приятелка ми сподели за нейната „бъркана пица“ бях учудена – нарича се така, тъй като тестото се бърка с лъжица, пише кулинарката Лилия Добрева на сайта hera.bg.
Оказа се невероятно лесно да приготвя това тесто, без да изцапам и един пръст, пише jenata.blitz.bg ! От тогава домашната пица, така обичана от цялото семейство, присъства често в менюто ни!
Продукти:
1/2 кубче прясна мая
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. топла вода
1 ч.л. захар
сол на вкус
доматено пюре и продукти за плънката по желание
мазнина, чубрица
Плънка по избор:
гъби, маслини, лук и други
Ето как се приготвя:
В купа изсипвам брашното – обичам да експериментирам с грахамово, ръжено, типово брашно. В случая използвах една чаша бяло и една грахамово брашно.
Добавяме водата, заедно с разтворената в нея мая и лъжичка захар. Може да посолите тестото с щипка, две сол.
Иии бъркаме, в зависимост от типа използвано брашно сместа може да бъде с консистенция на кексово тесто или каша или пък плътно и лепкаво.
Намазнявам и набрашнявам тавата в която ще пека и разстилам тестото отново с помощта на лъжица. Ако е лепкаво, капнете малко олио или зехтин, това ще улесни разнасянето.
Оставяме тестото да „почине“ и през това време подготвяме плънката.
Тъй като сега са Коледните пости ще предложа вариант за постещите или за вегетарианци. Допълнителен факт – половинката ми не консумира нито сирене, нито кашкавал.
И така аз намазвам с доматено пюре и редя каквото има у дома: гъбки, нарязани на филийки, чушка – червена и зелена, както и лук на шайби, кисели краставички, маслинки – разбира се може да гарнирате по Ваше желание.
Поръсвам с чубрица, добавих и малко сурови тиквени семки.
Моментът с печенето винаги ме пристеснява, защото пицата всеки път става различна 😀 Пекох в загрята фурна 15 мин. първо долу, после горе до готовност, като през цялото време работеха и горния и долния реотан – препекох я, но пък стана така хрупкава, че не остана!
Пицата, приготвена по този начин е подходяща и за разделно хранещите се.
Да ви е вкусно!
Няма коментари