fbpx

Призив на велосипедист: Шофьори, не ми отнемайте предимството, и аз имам права на пътя

Призив към шофьорите отправи днес един велосипедист, който всекидневно, дори и при лошо време, се придвижва в града си с колело. Апелът е от участника във фейсбук групата „Забелязано във Варна“ Цветан Мих. и е насочен конкретно към водачите в морската столица. Той обаче е напълно актуален и за другите градове в България, особено за тези, които нямат добре развита система от велоалеи. Ето какво призовава колоездачът:

Скъпи шофьори, моля пазете тези от нас, които са избрали по-природосъобразен начин за придвижване с велосипед, и в следствие на това има ПО-МАЛКО задръствания и ПОВЕЧЕ паркоместа в града за ВАС!

Когато се движа със светлоотразителна жилетка, имам светлоотразители на спиците и работещи светлини отпред и отзад и ВИЕ въпреки това не ме видите, проблемът НЕ Е в моя телевизор.

Оглеждайте се, преди да направите каквато и да е маневра и не отнемайте предимство на велосипедисти. Колело, движещо се по пътната настилка, е пълноправен участник в движението и сте длъжни да го изчакате, ако се движи направо, а ВИЕ завивате.

Благодаря за вниманието.

Уважавам велосипедистите защото и аз често карам велосипед. Моля всички велосипедисти да спазват само тези правила. Така ще ни уважават повече !

Закон за движение по пътищата
……
Чл.81. На водач на двуколесно превозно средство е забранено:
1,2,3,4,

5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци;
тази забрана не се отнася за велосипедисти до 12 години.

Допълнителни разпоредби

$6. По смисъла на този Закон
……
54.“Пешеходна пътека“ е част от платното за движение, очертана или не с пътна
маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначена за преминаване на ПЕШЕХОДЦИ.

Правилник за прилагане закона по пътищата
……
Чл.107. Пешеходец е всеки участник в движението, който се намира на пътя извън пътно
превозо средство и не извършва работа по пътя. За пешеходци се считат лицата:
1.
2. които бутат велосипед, мотопед, мотоциклет;

Не карайте на ход велосипеди по пешеходните пътеки !

къде ти, велосипедист да има права, то пешеходците ни размазват на пешеходна пътека със светофар на кръстовище, който ни дава предимство.
Хайде автомобилисти или се научете да карате или вървете пеша,стига сте газили хора

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!