fbpx

Премиерът Бойко Борисов предаде европредседателството на Австрия

България официално предаде на Австрия европейската щафета на председателството на Съвета на Европейския съюз. Церемонията се състоя в алпийския център Шладминг, съобщава bTV.

През следващите шест месеца Австрия за трети път ще председателства Съвета на ЕС.

 

В приветствените си думи австрийският канцлер Себастиан Курц каза, че ще се опита да строи мостове и благодари на България за работата, която е свършила през първите шест месеца на годината.

Българският премиер Бойко Борисов каза, че през тези шест месеца България и Австрия са работили също много тясно, за да могат да продължат съвместно темите, по които Европа все още няма решение. Една от тях – темата, която ще е приоритетна и за австрийците, е миграцията.

Това е и темата, с която австрийският канцлер стана популярен в Европа.

 

Ето как 31-годишният Себастиан Курц успява да наложи твърди позиции и да стане толкова популярен:

Той е най-младият канцлер в новата история на Австрия  и най-младият лидер в Европа.

На изборите през октомври миналата година 31-годишният Себастиан Курц успя да убеди австрийците с нов стил и обещания за промяна.

Курц върна управлението на Народната партия и направи коалиция с крайнодесните.
Увери Брюксел в проевропейската си линия, но не се отказва от твърдата си позиция към Турция. Повтори я и в София. „Това, което ние няма да подкрепим, е членство на Турция в ЕС. По това имаме ясна позиция”, каза той през март.

По време на скандала „Скрипал” отказа да изгони руски дипломати, а в началото на юни Владимир Путин избра Австрия за първата си визита зад граница.

Курц стана външен министър на 27-годишна възраст и веднага инициира затварянето на Балканския маршрут. Сега страната му поема ролята на посредник по спорната темата „Миграция” с мотото: „Европа, която защитава”.

Австрия обещава, че няма да изостави и българския приоритет – Западните Балкани. „Ако няма европейски перспектива за Западните Балкани, тогава тук все по-силно ще става турското влияние и други чужди интереси. А за нас това води до радикализация в някои области”, заяви Курц.

От утре най-младият лидер в Европа застава пред руля на кораба „ЕС”.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!