fbpx

Преместват летището на Истанбул на 5 и 6 април

Източник: Агенция Кросс

Преместването на летището на Истанбул е планирано за 5-6 април. Операцията ще започне в 03.00 часа през нощта на петък, 5 април, ще трае 45 часа и ще завърши в 23.59 часа в нощта на 6 април, съобщи ТРТ Хабер.

Летище Истанбул и летище Ататюрк ще бъдат затворени за редовни полети между 02.00 и 14.00 часа на 6 април. Ще бъде прехвърлено оборудване с обща маса 47 300 тона (тежестта на 5000 ТИР-а) от едната аерогара до другата. В транспортирането ще участват над 1800 работници и служители.

Операцията по прехвърляне първоначално беше планирана за откриването на аеропорта, после отложена за нощта на Нова година.

Ще бъдат разменени и международните авиационни кодове на двете летища. От 03.00 часа на 6 април новото летище Истанбул ще получи кода „IST“, който по класификацията на IATA понастоящем се използва от летище Ататюрк. Настоящият код на летище Истанбул „ISL“ ще бъде прехвърлен на летище Ататюрк. То обслужва граждански полети от 1953 г. След промяната ще бъде използвано за тренировъчни и ВИП полети, авиационни изложения и други цели

Летището е едно от най-големите в света и стойността му до момента е над 6 млрд. евро. Началото на строителството беше поставено през 2014 г.

Аерогарата ще бъде с капацитет от 90 млн. пътници годишно до 2023 г. При достигане на този пътникопоток, ще започне подготовката за пускане на втората фаза на аеропорта с капацитет от 150 млн. пътници годишно. При завършване на четирите фази на проекта летището ще разполага с шест писти.

Първите рейсове, които ще бъдат обслужвани от новото летище, са до Анкара, Анталия и Измир, както и до Баку и непризнатата Севернокипърска турска република.

Новото летище ще може да приема и изпраща най-големите в света самолети „Боинг“ и „Еърбъс“. От компанията-оператор съобщиха, че при строителството са прилагани най-нови „зелени“ технологии и летището ще спестява електричество и вода.

150 автобуса по 18 линии на градския транспорт ще осигуряват връзка с новото летище, което се намира на северозапад от мегаполиса в европейската част на Турция, в близост до Черно море. Те ще превозват около 75 000 пътници дневно до различни точки на града на интервали, вариращи от 10 до 50 минути. В зависимост от разстоянието цените на билета ще са между 12 турски лири (около 3,5 лв.) и 30 турски лири (9 лв.), а децата до 6 години ще пътуват безплатно.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Фен на „Стани богат“ захапа Ники Кънчев: Подведе играча с въпроса за 30 000 лева

Снимки: бТВ Лекар продължи блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер и макар че бе останал без жокери, си тръгна с чек за 20 000 лева, но изпусна да вземе още 10 000. За 10 000 лева д-р Георги Минев бе попитан: „Компания на кой изобретател създава първия филм …

USA news
Horoscope for Tuesday, May 14: Zodiac should wear blue

Libra should wear blue. Here is the horoscope of the „Llama“ Aries Today, when you feel a surge of energy, use it to help others. Instead of throwing yourself into an exciting project or hobby, ask around and try to figure out who needs help around the house. An older …

Блиц Новини
Фънки: Винаги си казвам мнението, дори да не им харесва

Кадри Нова ТВ Както винаги дълбоко откровен Димитър Ковачев – Фънки разказа за семейството си и дъщеря си. Той говори с много любов за съпругата си, макар да имат дълъг семеен стаж. Разбираме се с жена ми, гледаме да не се виждаме често, така обясни той разковничето на разбирателството помежду …

error: Content is protected !!