fbpx

Президентът Радев: Идеологията и манипулациите на тоталитаризма нямат място в Европа

Не е работа на политиците в Република Северна Македония да коментират вътрешно-политическия живот в България. Така, както аз не коментирам и не се занимавам с вътрешно-политическите въпроси на Република Северна Македония. Това заяви в Смолян президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос дали България трябва да подкрепи членството на Скопие в ЕС, предаде репортер на Actualno.com.

Днес Радев посети 101-ви Алпийски полк като част годишна програма в качеството си на върховен главнокомандващ на въоръжените сили.
„Аз съм поканил президента Пендаровски да посети България още по време на инаугурацията (встъпването му в длъжност – б.р.), където лично отидох и имах една много ползотворна среща. Няколко пъти съм потвърждавал своята покана към него и очаквам да намери време да дойде в България.

Не трябва да се чака комисията по исторически и образователни въпроси да напредне, за да има такова посещение. Напротив, ролята и задачата на политиците е да сближават позициите, и то в трудни моменти“, коментира президентът. По думите му българската позиция е ясна и тя е била изразена по време на консултативната среща, организирана при него. „Хората от България и Република Северна Македония споделят общ културен код, история и език повече от 1300 години. Точно затова политиците от двете страни имат общата отговорност да търсят подходи, които ни сближават, а не поводи, които ни разделят“, категоричен е Радев. „Идеологията и манипулациите на тоталитаризма нямат място в обединена Европа.

Затова и нашата позиция е ясна. Тя е в интерес на историческата истина и недопускане на междусъседски проблеми в общото европейско семейство. Нашата позиция е най-вече в интерес на Република Северна Македония, защото внася ясни европейски критерии и устойчивост в процеса на европейското приобщаване на Северна Македония“, изтъкна президентът Радев.

„Има ясно изразена българска позиция, затова настоявах тя да се формулира, да се внесе в Съвета на ЕС, така че да бъде предварително ясно условие за нашата подкрепа, за всяка една преговорна глава оттук-нататък. Това ще даде устойчивост на самия процес на приобщаване, това ще защити нашия национален интерес. И аз очаквам от българското правителство да отстоява последователно тази позиция“, подчерта президентът. На въпрос след т. нар. „македонска нация“ България дали ще допусне легитимиране и на помашки етнос в Северна Гърция, предвид това че родопският диалект там в момента се лансира като помашки език, президентът заяви: „Аз мисля, че България трябва все по-ясно и категорично да отстоява своите национални позиции, които касаят идентичност, история и език“. На въпрос трусове в туризма дали могат да застрашават националната сигурност, предвид фалита на „Томас Кук“ и паниката в бранша, Радев отговори: „България трябва да води една много по-агресивна политика по отношение на туризма, по отношение на рекламирането на България навън, изоставаме от редица наши, и то съседни държави. Това, което те правят като рекламна кампания навън, е много по-силно от това, което ние вършим. Всичко е национален интерес – икономиката е национален интерес и сигурността е национален интерес. Ако броим това за част от националния интерес, да трябва по агресивно да отстояваме нашите позиции“. По отношение на 101-ви Алпийски полк Румен Радев каза, че високите цели и предизвикателните условия изграждат много стойностни хора, хора с мотивация и с характер. „Това са хората от 101-ви Алпийски полк – един полк с богати традиции, които се развиват непрекъснато. Тук се генерират уникални отбранителни способности за решаване на много специфични бойни задачи, и то в едни екстремални условия – голяма надморска височина, труден терен, тежки зимни условия. Хората тук са наистина подготвени и много високо мотивирани и това го доказват в множество учения – международни, в мисии зад граница, в мисии за помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи, каквито са много с участието на хората от този полк, специално за региона на Смолян“, допълни Радев.

ТОВА НЕ Е ПОМАШКИ ЕЗИК А ТРАКИЙСКИ ЧИЙТО ДИАЛЕКТИ СЕ ГОВОРЯТ ПО ЦЕЛА ИСТОЧНА ЕВРОПА ДО ВЛАДИВОСТОК.ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК СЪЩО Е ДИАЛЕКТ – ВЛАШКИ ОТ ТЪРНОВО.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!