fbpx

Президентът Радев: Борисов е зает човек, няма време да чете Конституцията и законите

За разлика от други политици аз не „изнасям“ българските проблеми отвъд граница. Подкрепям добрите намерения на правителството, но при изхарчени огромни национални и европейски средства резултатите са далеч от възможното и очакваното като обем и най-вече като качество. Това заяви държавният глава Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за изказване на министър-председателя, според когото президентът „промотирал“ в чужбина работата на правителството, съобщи OFFNews.

„Някога да сте ме чули в чужбина да говоря нещо лошо за България и за българското правителство?“, попита Румен Радев и заяви, че „ако някой разчита в това одобрение към българското правителство, греши“.

Президентът беше категоричен, че налагането на вето на промените в Закона за държавната собственост и последвалото сезиране на Конституционния съд не касае процеса на изграждане на национални обекти като автомагистрали, скоростни пътища, пристанища, газопроводи, ж.п. линии и т.н.

„Ако техните юристи не могат да им го обяснят, да си наемат други“, заяви Румен Радев.

„Напълно разбирам, че премиерът е зает и няма време да чете Конституцията и законите, но това е непростимо за хората около него“, допълни държавният глава.

Той посочи, че ако за 10 години магистрала „Хемус“ не е изградена, то не бива сега да се търси вина в президента.

Автомагистрала „Хемус“ беше заложена от премиера като приоритет преди 10 години, но колко километра се изградиха и колко километра се отчуждиха оттогава досега, попита Румен Радев.

Той апелира за разбиране и отговорно отношение към промените в закона и заяви, че новите законови поправки дават неограничени, безконтролни възможности на правителството без никакви критерии да определя за „обект от национално значение“ каквото си поиска.

„Много хора от администрацията, от министерствата на работно ниво търсеха достъп до мен да ме молят да наложа вето, за да предпазя правителството от хаоса, който само създава и от това, че ще бъдат забавени тези проекти като реализация“, допълни президентът.

В отговор на въпрос за липсата на напредък при дебатите в Смесената комисия между България и Република Северна Македония по отношение на личността на големия български революционер Гоце Делчев държавният глава припомни, че вече е изразил позицията си в изказването си на Петербургския международен форум. Тогава Румен Радев цитира думи на Гоце Делчев, който заявява, че разбира света „единствено като поле за културно съревнование между народите“.

Според президента Двустранният договор за добросъседство с Република Северна Македония в момента все още има характер на „декларация“ и се нуждае от промяна. Президентът отново призова актуализираната версия на Двустранния договор за приятелство и добросъседство да залегне в правните задължения на Република Северна Македония в процеса по присъединяването й към ЕС.

Пак във фокуса са проблемите на партиите, а не проблемите на обществото. Силно се надявам, че партиите ще намерят добър баланс между техните собствени интереси и интересите на обществото, заяви Румен Радев в отговор на въпрос за намаляването на размера на държавната субсидия за партиите.

Според президента големият проблем съвсем не е размерът на субсидията, а да има механизъм, който да третира еднакво партиите по отношение на финансирането.

„Виждате, че в България управляващите партии нямат нужда от субсидии, те се финансират директно от властта и го правят по начин, по който дори не се и крият“, заяви държавният глава и посочи, че субсидиите касаят най-вече съществуването на опозиционни партии, така че едно такова решение задушава опозицията точно преди местните избори.

В отговор на въпрос за процесите в БСП президентът посочи, че България не трябва да остава без политическа опозиция, защото това ще бъде пагубно за демокрацията.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!