fbpx

Президентът предлага видеонаблюдение при броенето на бюлетините

Investor.bg

Да търсим всички възможни механизми процентът на недействителни бюлетини да бъде драстично намален, призова президентът

Трябва да търсим всички възможни механизми процентът на недействителните бюлетини да бъде драстично намален, заяви президентът Румен Радев на дискусията „Избори – прозрачност и доверие“ на „Дондуков“ 2, която е по инициатива на държавния глава.

Не можем да правим избори, и то парламентарни, с 6,3% недействителни бюлетини, коментира президентът и допълни, че остава и съмнението дали няма действителни, но подправени.

Президентът отбеляза важността на състава на секционната избирателна комисия и обучението, изборът на хората, тяхната надеждност.

Президентът предложи да се обсъди видеонаблюдение в секционните избирателни комисии за по-голяма прозрачност при броенето на бюлетините. При такъв висок процент на недействителни бюлетини и на недоверие видеонаблюдението трябва да го има, като законодателят трябва да посочи как точно да бъде регламентирано, така че да има ефект и да не нарушава правата на гражданите и тайната на вота, каза Радев, цитиран от БТА.

Трябва да обсъдим видеонаблюдение в СИК, то би отговорило на изискванията на Венецианската комисия да има прозрачност при броенето на бюлетините, посочи той. И отбеляза, че е много важно законодателят да вземе такова решение, че да се запази тайната на гласуването, но и да има пълно обхващане на броенето на бюлетините от отварянето на урните и оформянето на протокола.

Много важно е да има не само картина в реално време онлайн, но и звук, за да се чува какво си говорят и как работят членовете на СИК и да може всеки гражданин в края на изборния ден да проследи какво става в секцията, където си е подал гласа, смята президентът. Според него това ще има дисциплиниращ ефект и върху самите членове на СИК.

Държавният глава коментира и темата за т.нар. втори протокол, който според него трябва да бъде премахнат.

Според президента е недопустимо да бъде ограничавано машинното гласуване по такъв начин и да няма срок за неговото въвеждане. Не казвам, че е панацея, но това е механизъм, който драстично ще ограничи недействителните бюлетини, манипулацията на вота, а и манипулацията с протоколи, коментира държавният глава.

По повод електронното дистанционно гласуване държавният глава коментира, че усилията трябва да продължават, защото неминуемо на определен етап исторически ще се стигне до това. Колкото по-бързо и по-надеждно, толкова по-добре, но и тук трябва да имаме ясни срокове, правила и ангажименти, отбеляза той.

Държавният глава припомни, че предстоят избори през 2019 г. и е много важно да бъдат прозрачни и честни, да има доверие в тях и широко представителство на българските граждани, защото това доверие е важно за демократичното формиране и функциониране на нашите институции.

Най-важното е да има прозрачност, прозрачността е основният принцип, на който се изгражда доверието в изборите, коментира Румен Радев. Той посочи сред основните теми броенето на бюлетините, оформянето на самите протоколи, предаването и отчитането на протоколите, въпроси, които касаят самото сформиране и подготовка на членовете на избирателните комисии, начина на формиране и актуализация на избирателните списъци.

По въпроса за машинното гласуване Радев определи доводите на тези, които дават пример, че Холандия се е отказала от машинното гласуване, като повърхностни. Той посочи, че при два последователни парламентарни избора в Холандия и при избирателна активност над 80 процента, делът на недействителните бюлетини е 0,4 на сто, а в България при изборна активност малко над 50 процента, недействителните бюлетини са съответно 5 и 6,3 на сто за два последователни избора. Той уточни, че три процента е гранична стойност, пет-шест са голямо отклонение и това означава изкривяване на изборния процес, промяна на съотношението на политическите сили в парламента и всъщност един малък коалиционен партньор да го няма в българския парламент.

Радев коментира, че причините могат да са ниска политическа култура и неграмотност на членовете на СИК, но допълни, че има и сигнали как се въздейства от членове на СИК върху бюлетините и те стават недействителни. Има сигнали какво се прави с втория формуляр на протокола, неговият път до предаването, има сериозни проблеми, включително подготовката на самите членове на секционните избирателни комисии, коментира президентът.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Сарамандов вижда покойния си баща в лицето на шеф Ангелов

Кадри Нова ТВ Често виждаме сълзи в очите на на Сарамандов, за което си има болезнена и дълбоко лична причина, а именно загубата на неговия баща.​ Сладкарят Иван Сарамандов разказа за най-тежкия момент в живота си. Талантливият готвач внезапно е загубил баща си като тийнейджър и още не е преживял …

Блиц Новини
Ники Кънчев шашна играч в „Стани богат“: Не рискувай, бе, издумкай и трите жокера

Кадри: бТВ Офицерът към агенция за гранична и брегова охрана на ЕС Георги Димитров от Варна игра блестящо с благотворителна цел в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. Той обяви, че ще дари сумата за популяризиране на ранна превенция за ранна диагностика на автоимунното заболяване, свързано с щитовидната жлеза. За …

Блиц Новини
Покрай Капките Джулиана Гани стана диджей

„Като две капки вода“ помогна на единствената участничка, която не е професионална певица или актриса, да добие популярност и повече хора да видят способностите й. Досега тя се представя повече от добре. Липсата на умения компенсира с много старание и упорита работа. Трудното е, не просто да изпееш или да …

error: Content is protected !!