fbpx

Пред японски вестник: Симеон II разкри защо е станал премиер

Японският вестник „Globe Asahi” публикува материал, посветен на Н. В. цар Симеон II – царят, прогонен от страната си на 9-годишна възраст; монархът, станал министър-председател – един драматичен живот, съобщиха от пресофиса на Н. В. цар Симеон II.
В дворец насред огромна гора в покрайнините на София, един жизнен мъж на възраст ме посреща с „Добре дошли!“, поглежда ме в очите и фино се здрависва с мен. С изправена осанка и елегантно облечен, пред мен стои самият Симеон II и или Симеон Сакскобургготски – в миналото монарх на България, цитира Канал 3.

Възкачва се на престола на 6-годишна възраст.

Българската царска фамилия е голяма и има родствени връзки дори с английската. Пред семейството е имало безброй възможности, но времето ги изпреварва. След внезапната кончина на баща му Цар Борис III, едва 6-годишен Симеон става Цар на България. Той разказва как за детското му съзнание е било шокиращо да започнат да се отнасят с него така, както довчера са се отнасяли с неговия баща.

След края на Втората световна война България влиза в сферата на влияние на Съветския съюз и след референдум през 1946 г. става народна република. С премахването на монархията Царското семейство, заедно с 9-годишния Симеон, е принудено да напусне. И до днес той не може да заличи спомена за влизането на Съветската армия и екзекуцията на множество български политици.

Оттогава България влиза в Източния блок. Симеон отива в Египет, а след това в Испания, където развива активна дейност в сферата на бизнеса. Той си спомня как е приел мисълта, че вероятно повече нито той, нито децата му ще се върнат в България.

Ако беше станало както той си е представял, вероятно днес щеше да живее в спокойствие и разкош. Промяната в неговия житейски път обаче настъпва, когато се връща в родината, вече демократична България, на която става министър-председател.

Закъснялата демокрация и очакването на „спасителя“
С падането на Берлинската стена идва голямата вълна на демократизация в Източна Европа. Реформите в България закъсняват и отчаяният народ с надежда посреща Симеон, който се завръща след половин век. Журналистът Тома Томов си спомня как той е бил приет като нов лидер, спасител, който олицетворява Европа и ще обедини българския народ. Така се създава партията „Национално движение Симеон Втори“ (НДСВ), която печели решителна победа на следващите парламентарни избори през 2001 г. По този начин се стига до изключителната ситуация, в която монарх застава начело на парламентарна република.

Неговите достойни речи и изискани маниери печелят уважението на народа. По време на мандата си до 2005 г. той преструктурира икономиката и се подготвя за присъединяване към ЕС през 2007 г. От друга страна си спомня как по това време в България е имало толкова много проблеми, че не е било възможно да бъдат разрешени наведнъж. Появява се пропаст между представите на гражданите, които очакват драстично подобряване на живота, и реалността. Професорът по история Андрей Пантев анализира ситуацията и твърди, че първоначалните очаквания са твърде високи и поради това последва и разочарование. Това е причина и популярността на Царя като политик да спадне. Управляващата дотогава партия губи последващите избори, а Симеон предава щафетата на следващите управляващи.

Попитахме го дали не съжалява за встъпването си в длъжност като министър-председател. Той откровено отговаря, че в известен смисъл има съжаления, тъй като е понесъл критики от различни хора и вероятно е развалил имиджа си. От друга страна обаче желанието му е било да не живее спокоен живот в двореца, далеч от народа, а именно обратното, така че за него е огромна чест, ако може да допринесе за страната си.

Следвоенният комунизъм премахва монархията по същия начин и в съседна Румъния. След демократизацията кралското семейство получава известна подкрепа и се дава подемна сила на движението за съживяване на монархията.

В България, обаче, поради вече по-слабата популярност на Цар Симеон, подобно нещо не се случва. Режимът, действащ дълги години в България, набира сила, а и дясната популистка партия също се увеличава. Няма изгледи за изход от ситуацията на бедност спрямо другите членки на ЕС.

Бившият министър на културата Петър Стоянович (51), казва, че само Царят може да възпре амбициите на политиците и че монархията ще бъде полезна, ако е в равновесие с демокрацията. Той подчертава, че съществува мнение, според което „при монархията има риск глупак да наследи трона“, но „при изборите шансът да бъдат избрани глупаци е още по-голям“.

Хората се надяваха, а Тои обеща ,че не иска имоти а почна да сьди Бьлгария,,срам за монархията,,,и политици продажни около НЕГО за пари

Ами японския вестник не е открил нищо сензационно. Това му беше целта.

За 800 дни щеше да оправи страната ни , а той си оправи имотите , които баща му уж донесъл от не знам къде

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!