fbpx

Председателят на НСИ: Преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г. ще бъде задължително

novini.bg

Преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г. ще бъде задължително. Въпросите за етнос, майчин език и религия са изключително важни, тъй като чрез тях се формират политическите решения и политиките в държавата. Това заяви председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски на брифинг в Народното събрание след гласуването на Законопроекта за преброяване на населението.

Задължително ще е да се отговори на всички въпроси, но не е задължително да се самоопределят, обясни Цветарски. Той призовава гражданите да се отнесат сериозно към въпросите.

По думите му законопроектът създава законова основа за най-мащабното наблюдение, което не е само национално, а ще осигури информация и за целия ЕС.

„Преброяването ще даде моментна снимка на всяка една от държавите, включително и на България“, обясни шефът на НСИ.

Цветарски посочи, че преброяването ще осигури информация за важни икономически, социални и политически нагласи. Въз основа от данните на преброяването ще бъдат изготвени политиките на България през следващия програмен период и до следващото преброяване.

Парламентът днес гласува преброяването на населението и жилищния фонд у нас да се проведе от 22 януари до 15 февруари 2021 г.

Последното преброяване се проведе през 2011 година, а до този момент у нас такива акции е имало 17 пъти. За втори път преброяването ще е на два етапа като първият/електронен/ ще е 22-31 януари. Преброяването по домовете/втори етап/ ще бъде от 8.00 часа на 1 февруари до 20.00 часа на 15 февруари.

Очаква се разходите по преброяването да възлязат на 38 262 000 лв. като в тях е включено и разработването на нова електронна платформа за преброяване.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Всички участници в един епизод събира „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Последният епизод всъщност ще е епизода за проглеждането, това, което всъщност е посланието на предаването, анонсира Мария Силвестър финалната история от „Бригада нов дом“. В него участие взимат всички семейства, на които бригадата помогна да си стъпят на краката. За проглеждането отвъд ограниченията, отвъд бариерите, отвъд всичко невъзможно, …

Блиц Новини
Йоана след „Ергенът”: Алек ме заблуди

кадри bTV Стюардесата Йоана, която отпадна от „Ергенът” на крачка от големия финал, заяви, че е била заблудена от Алек. Тя директно призна, че приятелят на майка ѝ е трябвало да го унижи при родителската среща, като го бутне в басейна, както е искал. Отвъд разочарованието, Йоана коментира, че Алек …

Блиц Новини
Подкрепа за Чоткин преди големия финал на Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Остана само да видим финалното готвене на двамата претенденти за голямата награда от 100 000 лв. Двамата готвачи, които ще се борят за нея в големия финал на „Хелс Китчън“ са талантливият Чоткин и изненадата на сезона Станислав. Димитър напусна кухнята на Ада завинаги на престижното трето …

error: Content is protected !!