fbpx

Правителството предложи Цоло Вутов за орден „Стара планина“

Снимка

Правителството ще предложи на президента Цоло Вутов да бъде награден с орден „Стара планина“ първа степен. Това се разбира от дневния ред на утрешното заседание на кабинета. Според закона за ордените и медалите „Стара планина“ се връчва на „български граждани – държавни глави и ръководители на правителства, министри, политици, обществени дейци, културни дейци, военни лица и представители на духовенството, които имат изключително големи заслуги към Република България“, пише Дневник.

Вутов е един от най-богатите българи и е управител и съсобственик на „Геотехмин“ ООД – група, която включва над 26 дружества от различни сектори – миннодобивна индустрия, строителство, инфраструктура… По неписана традиция този орден се дава за кръгла годишнина, а Вутов стана на 70 години през април.

Правителството ще предложи на президента с ордени „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен, да бъдат наградени Ангел Гълъбов и Чавдар Руменин, а Христо Мирянов с медал „За заслуга“.

Преди година правителството предложи на президента да удостои с най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“, съсобственика на яхтеното пристанище „Марина Диневи“ и на курортни комплекси в Св. Влас и Пампорово – Йордан Динев, по предложение на вицепремиера Красимир Каракачанов. Два часа по-късно военното министерство съобщи, че Каракачанов на следващия ден ще открие паметник на хан Тервел в Свети Влас, издигнат от фондацията на Динев.

Сред най-известните бизнесмени, удостоени с най-високото държавно отличие през последните години, са оръжейният търговец Петър Манджуков, адвокатът и бивш собственик на футболния клуб „Левски“ Тодор Батков, собственикът на „Главболгарстрой“ Симеон Пешов.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!